Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους

Το Συνέδριό μας και οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις

Το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας γίνεται σε περίοδο απροκάλυπτης επίθεσης των ιμπεριαλιστών, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και σκληρής επίθεσης των μεγάλων οικονομικών μονοπωλίων, ενάντια στα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Παρά τις ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και άλλες μεγάλες χώρες που ελέγχονται οικονομικά από το ΔΝΤ υποτάσσονται στο νέο οικονομικό δόγμα, την παγκοσμιοποίηση και δε φαίνεται πως θα συγκρουστούν μεταξύ τους. Αλλωστε και στρατιωτικά με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, με τα σύμφωνα σταθερότητας σε διάφορες περιοχές της Γης, οι ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης σε κανένα.

Τα «σοσιαλιστικά» κόμματα που είναι στην εξουσία στην ΕΕ αποτελούν δούρειο ίππο, για να εφαρμόζεται χωρίς μεγάλες εργατικές αντιδράσεις, η οικονομική πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις που υπολογίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ κλπ. Ρωσία και Κίνα δε δείχνουν πως στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσουν εμπόδιο, ή αντίπαλο δέος, στα σχέδιά τους.

Το μόνο αντίπαλο δέος για τον ιμπεριαλισμό είναι οι λαοί, που πρέπει να αφυπνιστούν, να οργανωθούν και να φτιάξουν μέτωπα αντίστασης και σύγκρουσης ενάντιά τους.

Αμεση ανάγκη λοιπόν να συγκροτηθεί το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο, με βάση τα λαϊκά κινήματα σε κάθε χώρα, που αντιστέκονται στη λαίλαπα της νέας γκανγκστερικής τάξης. Βάση γι' αυτό το στόχο, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που είναι ιστορική αναγκαιότητα να βρει την ταυτότητά του. Το Μαρξισμό - Λενινισμό και τον επαναστατικό προλεταριακό διεθνισμό, με δυνάμωμα της ιδεολογικής πολιτικής ενότητας, ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα όλων των χωρών του κόσμου.

Το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας

Μετά από μια περίοδο χαμηλών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το εργατικό - λαϊκό κίνημα στη χώρα μας βρίσκεται σε άνοδο. Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση και άλλων εργατικών δυνάμεων εκτός ΕΣΑΚ, στην προσπάθεια αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα από το 1990, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των συνταξιούχων, λήστεψαν από το εισόδημά τους πάνω από το 47%, με αποτέλεσμα τα κέρδη, κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων, να αυξηθούν παράλογα, σε ποσοστό που ξεπερνά 2.500%!! Σε μερικές περιπτώσεις, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών, περίοδος 1990-1999 που δημοσιοποίησε η εταιρία ICAP και ο ΣΕΒ. Αυτά τα χρόνια, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμφωνούσαν με τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας, θάβοντας τις εργατικές διεκδικήσεις. Ετσι γεννήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός πανεργατικού πόλου αντίστασης, που θα ανεβάσει τους εργατικούς αγώνες, με ταξικά χαρακτηριστικά κατά των μονοπωλίων και της εκμετάλλευσης που γίνεται και αυξάνει συνεχώς σε βάρος τους.

Η δημιουργία του ΠΑΜΕ αποτέλεσε καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ανέβασε την αγωνιστική αντίσταση των εργατοϋπαλλήλων και συνέβαλε στην ενότητα και αφύπνιση των άλλων δυνάμεων, με άνοδο των εργατικών αγώνων. Με βάση, λοιπόν, τις απώλειες που είχαμε, οι διεκδικήσεις μας πρέπει να προσαρμοστούν στα πραγματικά επίπεδα των απωλειών αυτών, όπως προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία.

Η πολιτική πρόταση για το μέτωπο

Η συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου είναι ιστορική αναγκαιότητα. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να συμμαχήσουν οι μικροαστοί και τα μεσαία στρώματα με την εργατική τάξη. Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Στις γραμμές του ΑΑΔ Μετώπου μπορούν να συμπαραταχτούν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και φιλοσοφία, αλλά συμφωνούν στην αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Θέλει μεγάλη προσοχή και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι είναι αναγκαίο, ρεαλιστικό και συμφέρον για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, το δυνάμωμα του Μετώπου, σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Το Κόμμα μας, με βάση το πρόγραμμά του, σωστά υποστηρίζει ότι το μέτωπο μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά επαναστατικά, να συγκρουστεί με τη δικτατορία των μονοπωλίων και να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για την άνοδο των λαϊκών δυνάμεων στην εξουσία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό στις άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα συμπαραταχτούν μαζί μας, πως στη χώρα μας υπάρχουν οι δυνατότητες να εφαρμοστεί η λαϊκή οικονομία, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Να γίνει κατανοητό πως εγκλωβισμένοι στην ΕΕ και την ΟΝΕ δεν μπορούμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας, να αυξήσουμε το εθνικό μας εισόδημα, να εκμεταλλευτούμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, προς όφελος μας. Απ' αυτό το ΑΑΔ Μέτωπο δεν μπορεί να απουσιάζει η μεγάλη αγροτική τάξη. Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν, είναι η μεγαλύτερη δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη όλων των κλάδων που επηρεάζονται απ' αυτή (την αγροτική ανάπτυξη).

Τέλος, πρέπει να κερδίσουμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, που είναι αιχμάλωτοι του καπιταλιστικού συστήματος και στη μεγάλη τους πλειοψηφία πιστεύουν, παρά τα στραπάτσα που δέχονται, πως τα μεγάλα οικονομικά τραστ θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν. Η θέση τους είναι στο μέτωπο και πρέπει να καταλάβουν πως για να επιβιώσουν πρέπει να παλέψουν μαζί με το λαό κατά των μονοπωλίων. Στο μέτωπο έχουν θέση όλοι όσοι πιστεύουν στην άλλη πολιτική πρόταση που κάνουμε, για τη λαϊκή εξουσία.

Πρέπει να τονίσουμε πάλι και πάλι πως δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι, γι' αυτό και πως όταν λέμε «πολλά κόμματα δύο πολιτικές» αυτή είναι η πραγματικότητα. Στην πορεία για τη λαϊκή εξουσία υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν στο μέτωπο πολλές δυνάμεις, άσχετα αν θα φτάσουν μαζί μας μέχρι τον τελευταίο στόχο. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλείσουμε κανένα, εκτός αυτών που υποτάσσονται στη νέα τάξη, δέχονται την παγκοσμιοποίηση κλπ., και συμβιβάζονται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Διαφωνίες

Κάποιοι σύντροφοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τις Θέσεις του Κόμματος και τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Φοβούνται να μιλήσουν για Μαρξισμό - Λενινισμό, για προλεταριακό διεθνισμό, για δικτατορία του προλεταριάτου!! Δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν στον κόσμο για τη δικτατορία των μονοπωλίων, που επιβάλλεται με πλαστές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, για τη δικτατορία της αστικής μεγαλοαστικής και των ΜΜΕ τάξης!! Είναι τόσο δύσκολο να εξηγήσουν πως η δικτατορία του προλεταριάτου είναι η καλύτερη και πλατύτερη δημοκρατία; Κάνουν επιλογή στις συμμαχίες και τις συνεργασίες με άλλες πολιτικές, συνδικαλιστικές κοινωνικές δυνάμεις ή προσωπικότητες, αποκλείοντας αυτούς που δε θέλουν για υποκειμενικούς λόγους. Οι Θέσεις του Κόμματος είναι ξεκάθαρες στα θέματα αυτά. Στελέχη που διαφωνούν σήμερα, φέρουν ευθύνη για πολλά λάθη στο παρελθόν και τώρα που το Κόμμα μας πατάει σε πιο στέρεο έδαφος, φαλτσάρουν επικίνδυνα και γίνονται συνοδοιπόροι των ταξικών αντιπάλων.

Πάνω από το Κόμμα δεν μπαίνει κανείς και τίποτα. Τα μέλη και τα στελέχη οφείλουν να εφαρμόζουν πιστά το καταστατικό και το πρόγραμμά του.

Οι προτάσεις για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ

Πιστεύω και εγώ πως πρέπει με ιστορική και φιλοσοφική, επιστημονική σκέψη να εξετάσουμε τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ και τις επιπτώσεις που είχαν σε όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στο Συνέδριο. Θα πρέπει να προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή και με επαφές με τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα άλλων χωρών, να μελετηθούν τα ντοκουμέντα με ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, και να οργανωθεί πλατιά πανελλαδική σύσκεψη, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από την Ευρώπη και αλλού. Τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις από μια τέτοια δουλιά θα δώσουν πειστικές απαντήσεις, για τη φθίνουσα πορεία του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες, θα εντοπιστούν τα λάθη που έγιναν και θα εξοπλίσουν το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα καλύτερα, στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Με πίστη στους ταξικούς αγώνες για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του Κόμματός μας.

Συντροφικά


Συνδικαλιστής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ