Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προσυπογράφει τα αδιέξοδα του ΝΑΤ

Με επιστολή του, ο Γ. Ανωμερίτης ενημερώνει ότι από την εκποίηση των πλοίων του Αγούδημου το Ταμείο θα πάρει ψίχουλα σε σχέση με τα χρέη του εφοπλιστή

Τα σαπάκια του Αγούδημου στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πλειστηριασμόςτους θα αποφέρει ψίχουλα στο ΝΑΤ, σε σχέση με τις οφειλές του εφοπλιστή
Τα σαπάκια του Αγούδημου στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πλειστηριασμόςτους θα αποφέρει ψίχουλα στο ΝΑΤ, σε σχέση με τις οφειλές του εφοπλιστή
Αποκαλυπτική για το πώς υποσκάπτονται τα ασφαλιστικά ταμεία και τα αποθεματικά τους είναι η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ (και πρώην υπουργός Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ) Γ. Ανωμερίτης στη διοίκηση του ΝΑΤ, σχετικά με τον πλειστηριασμό 7 από τα 8 πλοία του εφοπλιστή Αγούδημου, τα οποία εδώ και έναν περίπου χρόνο έχουν εγκαταλειφθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην επιστολή ο ΟΛΠ ΑΕ ξεκαθαρίζει «...από δε το τίμημα της εκποίησης είναι δυνατόν να καλυφθούν εν μέρει και οι δικές σας απαιτήσεις». Αυτό σημαίνει ότι το βουλιαγμένο από τα ελλείμματα ΝΑΤ, που μέχρι σήμερα, με ευθύνη (και) της πλειοψηφίας της διοίκησής του δεν έχει διεκδικήσει δεκάρα από τα τεράστια ποσά που του οφείλει ο εφοπλιστής, θα χάσει τεράστιο μέρος από τα οφειλόμενα, τα οποία, σύμφωνα με τον ΟΛΠ, δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους από την εκποίηση των πλοίων του Αγούδημου. Την ίδια στιγμή, από την πώληση, ο ΟΛΠ ευελπιστεί να εισπράξει κατ' ελάχιστον 8.990.500 ευρώ.

Με άλλα λόγια, το ΝΑΤ θα εισπράξει ψίχουλα, καθώς οι απαιτητές είναι δεκάδες και μόνο στον Κλάδο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων του ΝΑΤ, η εταιρεία «GA FERRIES» του Αγούδημου μέχρι το 2009 όφειλε 6.616.326,17 ευρώ. Επίσης, οι οφειλές του εφοπλιστή προς τα πληρώματα εξοφλήθηκαν από κεφάλαια του ΝΑΤ, που θα πρέπει να πάρει πίσω.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης πως «...στο άρθρο 2 παρ. 5 του Ν. 2881/2001 έχει προβλεφθεί ότι κατά την κατακύρωση ή διαγραφή του πλοίου στα νηολόγια δεν απαιτείται το πιστοποιητικό περί μη οφειλής στο ΝΑΤ». Επιβεβαιώνεται δηλαδή πως τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο έλεος των μεγαλοεργοδοτών με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του δικομματισμού που νομοθετούν προς το συμφέρον τους.

Οι συνολικές οφειλές του εφοπλιστή στο ΝΑΤ, όπως και των άλλων εφοπλιστών, είναι άγνωστες, καθώς η «γραμμή» που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου, με βάση την αντιλαϊκή πολιτική, είναι να κάνει «πλάτες» στο όργιο εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών. Επίσης, ο Αγούδημος οφείλει δεδουλευμένα σε ναυτεργάτες και στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους των γραφείων της εταιρείας τους.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως «η ολιγωρία του ΥΘΥΝΑ και του διοικητικού συμβουλίου του ΝΑΤ σηματοδοτεί για άλλη μια φορά ότι υπονομεύεται το ΝΑΤ και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων με ρυθμίσεις προς όφελος των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών και των συνταξιούχων. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος προκαλεί τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και ποιος τα πληρώνει».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους, «να οργανωθούν, να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να επιβάλουν τις σύγχρονες ανάγκες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ