Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει το επόμενο κύμα ανατροπών

Μειώσεις μισθών και απολύσεις σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνει η λίστα που συνδιαμορφώνει με την τρόικα

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης - τρόικας. Ο ενιαίος ξεσηκωμός είναι αναγκαίος για να αποτραπούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί
Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης - τρόικας. Ο ενιαίος ξεσηκωμός είναι αναγκαίος για να αποτραπούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί
Το δρόμο για μαζικές απολύσεις εργατοϋπαλλήλων στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ στρώνει η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το δεύτερο γύρο των διαρθρωτικών ανατροπών αμέσως μετά τις εκλογές.

Παρότι ο Γ. Πεταλωτής επιχείρησε χτες να διαψεύσει τα σενάρια που φουντώνουν για «πογκρόμ» απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι υπάρχει ανοιχτή διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα έχει προτείνει τη μείωση του προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και των πρώην ΔΕΚΟ κατά 30%!

Δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής επέλασης που θα ακολουθήσει, ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσαν στην Αθήνα διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί, σημείωσε: «Θα προχωρήσουμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας (...) Και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί πλέον να μας εμποδίσει».

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά γύρω από τους αντεργατικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για απολύσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν προκύπτει από πουθενά».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν ισχύει το ίδιο και για τις πρώην ΔΕΚΟ, απέφυγε να κλείσει οριστικά το θέμα και ανέφερε ότι «το να ανοίγουμε μια συζήτηση για τις ΔΕΚΟ προτού ανοίξει το θέμα εξυγίανσής τους είναι άκαιρο και πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί δική μας βούληση να απολυθούν ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι». Επί της ουσίας, προανήγγειλε ότι το «σχέδιο» εξυγίανσης των πρώην ΔΕΚΟ περιλαμβάνει και μείωση του προσωπικού.

Θα πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στείλει στο δρόμο της ανεργίας όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου μόλις λήξη η σύμβασή τους, ενώ χτες ο Γ. Πεταλωτής όταν ρωτήθηκε για τους υπαλλήλους αόριστου χρόνου, αρκέστηκε να δηλώσει: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα για το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον». Ταυτόχρονα, απέφυγε να απαντήσει και για το ποσοστό της μείωσης των μισθών που θα επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, κάνοντας λόγο για «κινδυνολογικές ερωτήσεις».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το σχέδιο «εξυγίανσης» των πρώην ΔΕΚΟ σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους, ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας. Μιλώντας στο «Βήμα FM», όταν ρωτήθηκε αν «γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς την απομάκρυνση υπάλληλων», σημείωσε: «Οπου δεν χρειάζονται και είναι υπεράριθμοι, ή παρασιτούν ή είναι αργομισθίες, εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό, νομίζω ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει περιθώριο εξορθολογισμού του προσωπικού του (...) Η ελληνική κοινωνία πια δεν μπορεί να έχει θέματα ταμπού».

Παράλληλα, ο Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις προχτεσινές προτάσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις σε πρώην ΔΕΚΟ και μείωση δημόσιων οργανισμών, ανέφερε ότι «ο κ. Παπαδήμος έθεσε ένα σημαντικό γενικότερο πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι «από την ομιλία του μπορεί να διαβάσει δηλώσεις που έχουν αντιστοιχία και με την πολιτική της κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, με ακροατήριο τους εκπροσώπους των μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ένταση της αντιδραστικής επίθεσης, σημειώνοντας ότι «έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα μπροστά μας». Δείχνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα ενταθεί η λεηλασία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, σημείωσε: «Μέχρι το τέλος του 2010, θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα περίπου κατά 5,5% του ΑΕΠ - ίσως και περισσότερο».

Κοροϊδεύει το λαό

Επιχείρησε συγχρόνως να εμφανίσει το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ως «επιβεβαίωση» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος: «Είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας, γιατί παρά το γεγονός ότι είμαστε εν μέσω μιας επώδυνης κρίσης, υπήρξε μια ευρύτατη συναίνεση και μια βαθιά κατανόηση, από πλευράς της ελληνικής κοινωνίας, ότι όλα όσα έγιναν ήταν απαραίτητα».

Μάλιστα, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας και «όλα τα δύσκολα μέτρα οι Ελληνες πολίτες το βίωσαν ως καθήκον τους»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδεύουν απροκάλυπτα το λαό (2011-02-17 00:00:00.0)
Γκρεμίζουν τις αποδοχές των εργαζομένων (2010-11-19 00:00:00.0)
Ετοιμάζει το δεύτερο κύμα «μεταρρυθμίσεων» (2005-07-28 00:00:00.0)
Προδίδονται μόνοι τους... (2005-06-10 00:00:00.0)
Αλλο 8% στους ιδιώτες (2002-06-14 00:00:00.0)
Τώρα θα προχωρήσουμε ταχύτατα (1998-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ