Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1809 Η Βρετανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν συνθήκη που προέβλεπε ότι κανένα πολεμικό πλοίο δε θα έμπαινε στα Δαρδανέλια.

1900 Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1913 Στη ναυμαχία της Λήμνου το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τα επίσης θωρηκτά «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά» μαζί με οκτώ αντιτορπιλικά νικούν τον τουρκικό στόλο και τον εξαναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά.

1926 Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.

1971 Η μαύρη κομμουνίστρια Αντζελα Ντέιβις αρνείται ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνιας στο οποίο δικάζεται τις κατηγορίες για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία και κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία.

1980 Με φυλάκιση 15-45 ημερών χωρίς αναστολή και εξαγορά θα τιμωρούνται όσοι αναγράφουν συνθήματα, ή αναρτούν αφίσες χωρίς άδεια. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που υπογράφεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ