Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είχε πλήρη επίγνωση!

Πλήρη επίγνωση των όπλων που έβαλλαν κατά της Γιουγκοσλαβίας και των μακροχρόνιων συνεπειών στην περιοχή, εξαιτίας των πυρομαχικών που χρησιμοποιούσαν τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά, είχε η ελληνική κυβέρνηση. Παρόλη, όμως, την επίγνωση της επικίνδυνης πραγματικότητας, έστειλε στο Κόσσοβο αξιωματικούς και οπλίτες, χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που είχαν να αντιμετωπίσουν, εξαιτίας των τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που σκόρπισαν στην περιοχή οι πιλότοι της συμμαχίας.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε χτες, μετά τη διυπουργική σύσκεψη, αν είχαν ενημερωθεί οι Ελληνες στρατιωτικοί για την υπηρεσία που αναλαμβάνουν και τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους, είπε:

«Εχουν γίνει, όλες οι μετρήσεις, έχουν υπάρξει μέτρα θωράκισης του εδάφους και του υπεδάφους και έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε η ελληνική δύναμη να τροφοδοτείται από τη Θεσσαλονίκη». Σε άλλη ερώτηση, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η Αθήνα γνώριζε τι είδους όπλα χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις του στο Κόσσοβο.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιεί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, του υπουργού Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κ. Λαλιώτη, του υπουργού Υγείας Αλ Παπαδόπουλου, του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα και του υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη. Αξίζει να επισημανθεί η απουσία του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δεν ήταν παρών ούτε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία νωρίτερα ασχολήθηκε με το ίδιο θέμα.

Οπως είπε αμέσως μετά την τρίωρη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρία ερωτήματα:

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών στο περιβάλλον;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των στρατιωτών;

Ποια πρόσθετα μέτρα είναι, ενδεχομένως, ανάγκη να ληφθούν;

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι υπάρχουν συνέπειες για τους τοπικούς πληθυσμούς από τους βομβαρδισμούς, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν εναντίον του πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε, επίσης, ότι το περιβάλλον, στο οποίο ζουν και Ελληνες στρατιώτες στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, κρύβει κινδύνους.

Οταν ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε πως η Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται με βόμβες που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο και αν ενημέρωσε γι' αυτό τους αξιωματικούς και οπλίτες, οι οποίοι στη συνέχεια πήγαν στην περιοχή, παραδέχτηκε κατ' αρχήν ότι η Αθήνα γνώριζε το είδος των πυρομαχικών του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, πάντως, ότι οι τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι δεν έχουν δείξει κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης, όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο κρούσμα λευχαιμίας, υποστήριξε ότι «υπάρχουν στις Ενοπλες Δυνάμεις κρούσματα λευχαιμίας, δεν έχουμε, όμως, ενδείξεις ότι το πέρασμα του συγκεκριμένου υπαξιωματικού από τη Βοσνία είναι η αιτία για τη μετέπειτα ασθένειά του».

Παρ' όλα αυτά, στη διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν και νέες εξειδικευμένες μετρήσεις και να υπάρξει εντατικοποίηση των ιατρικών εξετάσεων των Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι βρίσκονται ή έχουν περάσει από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης, η Ελλάδα να ζητήσει πληρέστερη ενημέρωση από το ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα απομακρυνθεί το πεδίο βολής Ασκού; (2001-06-12 00:00:00.0)
Γνώριζαν και συμφωνούσαν (2001-01-25 00:00:00.0)
Ανησυχία χωρίς «συνέχεια» (2001-01-09 00:00:00.0)
Φλέγοντα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης (2001-01-09 00:00:00.0)
Νατοϊκό ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ έγκλημα (2001-01-04 00:00:00.0)
Ελληνες στρατιώτες σε Αλβανία και ΠΓΔΜ (1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ