Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό

  Διακήρυξη, με την οποία διαμαρτύρονται και αποδοκιμάζουν την ως άνω τάση, υπογράφουν 40 τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών

Την έντονη διαμαρτυρία, αλλά και την αποδοκιμασία τους για την τάση αντικατάστασης του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό, που γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές - με χρήστες κρατικές υπηρεσίες ακόμα και ΑΕΙ - σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση κ.ά., εκφράζουν με διακήρυξή τους 40 τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών.

Με τη διακήρυξή τους, τονίζουν μεταξύ άλλων: «Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, εμείς οι Ελληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Οχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιας γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα».

Καταλήγοντας, χαρακτηρίζουν «ανόσια, αλλά και ανόητη» κάθε προσπάθεια να αντικατασταθεί η ελληνική γραφή, «εφόσον μάλιστα σε άλλες χώρες ανάλογες απόπειρες μεταβολής του τρόπου γραφής - σε μερικές περιπτώσεις πολύ δυσχερέστερης της ελληνικής - προσέκρουσαν στην καθολική και οργισμένη αντίδραση των λαών των χωρών αυτών». Τονίζουν δε πως «θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες να αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ