Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία και επίκαιρη μια νέα Νυρεμβέργη

Μια καινούρια Νυρεμβέργη είναι αναγκαία και επίκαιρη προκειμένου να δικαστούν οι ένοχοι, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του που αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας ως αποτέλεσμα των βάρβαρων αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Το πλήρες κείμενο του ΙΣΘ έχει ως εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθεί την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε με το γνωστό "Σύνδρομο των Βαλκανίων". Με λύπη του διαπιστώνει την επιβεβαίωση των καταγγελιών του που είχε κάνει προ διετίας με την έναρξη των καταστροφικών βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας, αλλά ουσιαστικά εναντίον των βαλκανικών χωρών.

Με το δικαίωμα που του δίνει η υποχρέωσή του να προστατεύει την υγεία των συμπολιτών μας, απαιτεί από την πολιτεία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να κάνουν γνωστά όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την έκταση του προβλήματος και τα ευρήματα των διαφόρων μετρήσεων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς με αντικειμενικότητα και μακριά από σκοπιμότητες να εκτιμήσουν τη βλαπτική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, των υπολοίπων ζώντων οργανισμών και του περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτρέψει σε μας, ως ιατρούς, με κατάλληλους χειρισμούς να δράσουμε προληπτικά και θεραπευτικά στο μέτρο του δυνατού, περιορίζοντας την έκταση της καταστροφής.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αφορούν πρωτίστως τους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν και οι οποίοι υπέστησαν και θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες. Παράλληλα θα πρέπει οι υπαίτιοι - κι αυτοί είναι γνωστοί σ' όλους - να αναλάβουν το κόστος των αποζημιώσεων, αλλά και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα ραδιενεργά και τοξικά κατάλοιπα όπου αυτά υπάρχουν». Επισημαίνει ότι η λήψη των παραπάνω μέτρων σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει τους ενόχους από το έγκλημα που διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας και μια καινούρια Νυρεμβέργη είναι αναγκαία και επίκαιρη.

Επειδή θεωρεί ως δεδομένη την αναξιοπιστία του ΝΑΤΟ σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής, εκτιμά ως βέβαιη τη μόλυνση όλης της περιοχής και προτείνει προς την Πολιτεία την επαναφορά των Ελλήνων στρωτιωτών στην πατρίδα και τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών των φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, παράλληλα με τον τακτικό περιοδικό ιατρικό έλεγχο των παραπάνω ομάδων.

Ο ΙΣΘ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του όλου προβλήματος τόσο στην τωρινή φάση του όσο και στις μελλοντικές του επιπτώσεις και θα δρα αναλόγως, θέτοντας στη διάθεση της πολιτείας τα μέλη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ