Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η υπόθεση Τσιακούρμα

Ενώπιον της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατάγγειλε χτες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης κ. Γιάγκου, την απαγωγή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση του Παναγιώτη Τσιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς.

Ο κ. Γιάγκου παρουσίασε το ιστορικό της απαγωγής του Τσιακούρμα, σημειώνοντας ότι έγινε στο έδαφος της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας. Αυτό, είπε, δημιουργεί ευθύνες και στη Μεγάλη Βρετανία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας αυτής να εντείνει τις προσπάθειές της τόσο μέσα όσο και έξω από το πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την άμεση απελευθέρωση του Τσιακούρμα.

Ο Κύπριος πρέσβης υπογράμμισε ότι η απαγωγή του Τσιακούρμα διαπράχτηκε ως αντίποινο για τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου εμπόρου ναρκωτικών Tekogul και κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την απαγωγή και τη συνεχιζόμενη κράτηση του Π. Τσιακούρμα. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου γενικότερα, σημείωσε ο κ. Γιάγκου υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με τη γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, η Τουρκία είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβαίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου λόγω του ελέγχου που ασκεί με την ισχυρή εκεί στρατιωτική παρουσία της. Τέλος, κάλεσε την επιτροπή να ενεργήσει για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Τσιακούρμα.

Ο κ. Γιάγκου αντέκρουσε τα επιχειρήματα του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει την απαγωγή του Τσιακούρμα ως «νόμιμη» σύλληψη μέσα στην υπό κατοχή περιοχή και ως «κανονική διαδικασία». Προέβη δε σε εκτενή περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στη σύλληψη του Tekogul από την Κυπριακή Αστυνομία υπογραμμίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος έμπορος ναρκωτικών συνελήφθη σε έδαφος το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου.

Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε, ότι η χώρα του συμμερίζεται την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κράτηση του Τσιακούρμα. Συνέχισε τονίζοντας ότι η έρευνα που διεξήχθη από την Αστυνομία Βάσεων στη Δεκέλεια και συνεχίζεται, δείχνει ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν ο Τσιακούρμας να έχει απαχθεί από έδαφος των βάσεων. Αν αυτό, συνέχισε, αποδειχθεί, τότε η βάση της σύλληψης και κράτησής του είναι παράνομη και θα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Τέλος, δήλωσε, ότι η κυβέρνηση της χώρας του εξέφρασε ήδη την ανησυχία της προς τις «τουρκοκυπριακές αρχές» για την απελευθέρωσή του.

Κληθείς κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους να αναφέρει ποια είναι η νομική ευθύνη της Βρετανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παπαπέτρου ανέφερε:

«Η νομική ευθύνη της Βρετανίας έγκειται στο γεγονός ότι μέσα σε έδαφος το οποίο ελέγχει έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου, το έγκλημα της απαγωγής. Η κυβέρνηση καθιστά τη Βρετανία και τις βάσεις υπεύθυνες μέχρις ότου απελευθερωθεί ο Τσιακούρμας», είπε ο κ. Παπαπέτρου σημειώνοντας ότι: «Βεβαίως η ευθύνη δεν μπορεί να περιορίζεται στους Βρετανούς. Και η Τουρκία έχει ευθύνη διότι μέσω του υποτελούς της καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές, ουσιαστικά διενήργησε την απαγωγή αυτή». Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου, «προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που έχει στα χέρια της για να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, κυρίως πολιτική αλλά και νομική όπου προσφέρεται, προς όλες τις κατευθύνσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο γίνονται διάφορες προσφυγές όπως αυτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στη Βουλή των Κοινοτήτων υποβλήθηκε σχέδιο ψηφίσματος που προσυπέγραψαν 15 βουλευτές και το οποίο ζητά τον πολλαπλασιασμό των ενεργειών της Βρετανίας για την απελευθέρωση του απαχθέντος Τσιακούρμα. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, είπε ο κ. Παπαπέτρου, υπογραμμίζοντας: Για μας οτιδήποτε λιγότερο από την απελευθέρωση δεν είναι ικανοποιητικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ