Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
«ΓΚΡΙΝΠΙΣ»
Η κορυφή του παγόβουνου

«Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η διαρροή και έκλυση χιλιάδων τόνων τοξικών ουσιών, η τοξικότητα και επικινδυνότητα των οποίων δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας και η άμεση λήψη μέτρων επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις που προκάλεσαν αυτήν την περιβαλλοντική τραγωδία θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών τους».

Αυτό τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της «Γκρίνπις» Στ. Ψωμάς, ο οποίος επισήμανε ότι πέραν του απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν έκλυση καρκινογόνων αρωματικών υδρογονανθράκων, κάποιοι από τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν μεταξύ άλλων και λευχαιμία (π.χ. το βενζόλιο). Οπως δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε τον Οκτώβρη του 1999 από τον ΟΗΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε κυρίως σε τέσσερις περιοχές (Πάνσεβο, Κραγκούγεβατς, Νόβισαντ και Μπορ), ενώ μικρότερης έκτασης προβλήματα παρουσιάστηκαν σε άλλες περιοχές (π.χ. Μπάριτς, Κράλιεβο, Νις, Νόβι Μπέογκραντ, Ομπρένοβατς, Πράχοβο, Πρίστινα). Υπήρξαν μείζονες διαρροές τοξικών ουσιών, όπως διχλωροαιθάνιο, υδράργυρος, διοξίνες, κλοφέν, διοξείδιο του θείου κ.ά.

Επίσης απεμπλουτισμένο ουράνιο εντοπίστηκε σε 8 περιοχές. Στα μέσα του 2000 το ΝΑΤΟ κατέδειξε τελικά στον ΟΗΕ 112 περιοχές στις οποίες έχει γίνει χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Από τις περιοχές αυτές έχουν συλλεγεί δείγματα (εδάφους, νερού, αέρα) τα οποία έχουν σταλεί σε 5 εξειδικευμένα εργαστήρια και τα αποτελέσματα αναμένονται το Μάρτη. Ειδικότερα για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, οι εκπρόσωποι της «Γκρίνπις» τόνισαν ότι εκτός από ραδιενεργό, είναι εξαιρετικά βαρύ μέταλλο με έντονη νεφροτοξική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ