Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΝΑΤΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπόλογοι και για μολυσμένα τρόφιμα;

 Η κυβέρνηση , αφού έδωσε το «πράσινο φως» για την ανεξέλεγκτη «εισαγωγή» ΝΑΤΟικών βομβών στη Γιουγκοσλαβία, επιτρέπει και την εισαγωγή ύποπτων προϊόντων στην Ελλάδα

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος του ελληνικού, με αφορμή τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οπως αποκαλύπτεται, εκ των υστέρων, τις επιπτώσεις των ανθρωπιστικών... ΝΑΤΟικών βομβών εμπλουτισμένου ουρανίου και μη, τις γεύονται εν αγνοία τους και οι Ελληνες καταναλωτές στο πιάτο τους.

Ολα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα και με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, γίνονταν και γίνονται εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, φρέσκων και κατεψυγμένων, από τη Γιουγκοσλαβία κι άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες. Για παράδειγμα - όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ρ» - μέσα στο 1999 έγινε εισαγωγή 2.639 τόνων λαχανικών (νωπών και κατεψυγμένων), 1.606 τόνων αχλαδιών -κυδωνιών και άλλων οπωροκηπευτικών. Επιπλέον και με βάση τα στοιχεία που μέχρι στιγμής είναι γνωστά, οι εισαγωγές αυτές συνεχίστηκαν και πέρσι και μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο εισήχθησαν εκτός των άλλων τουλάχιστον 2.345 τόνοι λαχανικών. Από τη Βοσνία εισήχθησαν το 1999 τουλάχιστον 140 τόνοι λαχανικών.

Το ζήτημα που εκτός των άλλων δημιουργείται στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι εισαγωγές φυτικών προϊόντων από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες (Βοσνία, FYROM, Βουλγαρία) γίνονται χωρίς κανένα έλεγχο. Αυτό συμβαίνει, λόγω των ειδικών τελωνειακών συμφωνιών με τις συγκεκριμένες χώρες (προτιμησιακές συμφωνίες) που έγιναν ως αντάλλαγμα για την προώθηση της κερδοσκοπικής δράσης επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Τα εισαγόμενα προϊόντα τους περνούσαν και περνάνε μέχρι τώρα στην Ελλάδα, όπως κι αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή χωρίς κανέναν έλεγχο.


Η κυβερνητική πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς το θράσος των αρμοδίων, οι οποίοι μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε για το απεμπλουτισμένο ουράνιο και το «σύνδρομο των Βαλκανίων», έσπευσαν να διαψεύσουν το γεγονός ότι γίνονται εισαγωγές από τις συγκεκριμένες χώρες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μετά από διάφορες υπεκφυγές, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης παραδέχτηκε ότι γίνονται κάποιες... ψιλοεισαγωγές. Το ζήτημα πάντως είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση προέταξε την κοροϊδία για να... καθησυχάσει τους καταναλωτές, αδιαφορώντας για ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από τις βομβαρδισμένες περιοχές. Παρεμπιπτόντως στο υπουργείο Γεωργίας έγινε προχτές ...«μυστική σύσκεψη» για το θέμα των εισαγωγών από τη Γιουγκοσλαβία και άλλων γειτονικών βαλκανικών χωρών, όπου σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες δεν αποφασίστηκε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο προστασίας των Ελλήνων καταναλωτών.

Είναι φανερό πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πολλαπλή. Υπέγραψε και συμμετείχε στους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδιμούς στη Γιουγκοσλαβία, απέκρυψε τις επιπτώσεις που έχει η χρήση συγκεκριμένων όπλων και επιπλέον άφησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανενόχλητους να φέρνουν στη χώρα ανεξέλεγκτα προϊόντα που ενδέχεται να είναι μολυσμένα. Με δυο λόγια, η συνενοχή της δεν περιορίστηκε μόνο στις ολέθριες επιπτώσεις που «γεύεται» ο λαός της Γιουγκοσλαβίας ή οι Ελληνες στρατιώτες που στρατοπέδευσαν στη γειτονική χώρα, αλλά επεκτείνεται και στα εδάφη της Ελλάδας. Κι όμως, οι αρμόδιοι ούτε για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας δεν έδωσαν ακόμα εντολή είτε να διακοπούν αμέσως οι εισαγωγές, είτε να γίνουν έστω και τώρα κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ραδιενέργειας και τοξικών ουσιών στα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τη Γιουγκοσλαβία και από τις γειτονικές της βαλκανικές χώρες.

Φαίνεται μάλλον ότι την κυβέρνηση δεν την προβληματίζει το γεγονός ότι στη Γιουγκοσλαβία έπεσαν δεκάδες χιλιάδες βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ούτε ότι καταστράφηκαν διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια, πράγμα που προκάλεσε τοξική ρύπανση στα εδάφη και τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας. Την ενδιαφέρει κατά πώς φαίνεται μόνο η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ και η υγεία των Σέρβων, αλλά και των Ελλήνων περνάει σε δεύτερη μοίρα.


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ