Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το ΝΑΤΟ να... αποκαταστήσει το περιβάλλον!!!

Με 142 αναφορές στις αποσκευές του για επιστροφή στην Ελλάδα από το Κοσσυφοπέδιο Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, καθώς και 75 δείγματα εδάφους νερού και αέρα από την περιοχή, επέστρεψε χτες βράδυ στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και η στρατιωτική ηγεσία μετά από ολιγόωρη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, με στόχο να καθησυχάσουν το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό μετά το σάλο που ξέσπασε για τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Η όλη προσπάθειά τους επικεντρώθηκε στο να πείσουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων στρατιωτικών. Σε ενημέρωση που έγινε στην έδρα της 34ης Ν/Κ Ταξιαρχίας στην περιοχή Κόσσοβο - Πόλιε, έξω από την Πρίστινα, έγινε απαρίθμηση των προληπτικών μέτρων που έχουν πάρει, όπως επιχωμάτωση όλου του εδάφους του στρατοπέδου με υλικά που μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές, ενώ σημείωσαν καθησυχαστικά ότι η ελληνική δύναμη δεν ασχολήθηκε με την περισυλλογή οχημάτων που είχαν πληγεί από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ο ταξίαρχος Χρ. Βαφειάδης, που έκανε την ενημέρωση, υποστήριξε ότι η ταξιαρχία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με πανικό και ότι το «μείζον πρόβλημα» προέρχεται από τα συγγενικά πρόσωπα στην Ελλάδα, που ασκούν πιέσεις για επιστροφή. «Δεν έχουμε, είπε χαρακτηριστικά, κανένα πρόβλημα. Είμαστε μια χαρά». Ο ταγματάρχης Υγειονομικού Τασσιόπουλος παραδέχτηκε ότι «δεν είχαμε το χρόνο για να γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα». Και όπως είπε περιορίστηκαν στην επιχωμάτωση των χώρων των στρατοπέδων και στο ασβέστωμα του εδάφους, αφού δεν υπήρχε καμία ένδειξη για χρήση πυρομαχικών από ουράνιο «μέχρι που ξέσπασε ο δημοσιογραφικός θόρυβος».

Ο καθηγητής Λ. Καμαρινόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας η οποία πήγε στο Κοσσυφοπέδιο για να κάνει τις σχετικές μετρήσεις, παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης ανέφερε ότι με τη συλλογή των 75 δειγμάτων εδάφους, αέρα και νερού ολοκληρώθηκε η αποστολή τους και θα ακολουθήσει η εργαστηριακή εξέταση των δειγμάτων στην Ελλάδα, πράγμα που θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες. Οπως μας είπε ο Λ. Καμαρινόπουλος από τις μετρήσεις που έκαναν επιτόπου οι ανιχνευτές ραδιενέργειας δεν προέκυψαν κάποια στοιχεία για ακτίνες α, β και γ, εξάλλου κάτι τέτοιο ήταν και αναμενόμενο σημείωσε ο ίδιος, που είπε ότι το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις εργαστηριακές αναλύσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με όσα υποστήριξε, τόσο στην αρχική ενημέρωση όσο και στη συνέχεια, που επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος», όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της ΕΛΔΥΚΟ, που αποτελείται συνολικά από περίπου 1.500 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, μόνιμους οπλίτες, αλλά και σημαντικό αριθμό (πάνω από 200) στρατεύσιμους οπλίτες, όπως και έναν αριθμό γυναικών διαφόρων βαθμίδων, προσπάθησε να καθησυχάσει το στρατιωτικό προσωπικό και όταν ρώτησε πόσοι είναι αυτοί που έχουν ζητήσει επαναπατρισμό και μετά την απάντηση που πήρε ότι ο αριθμός μέχρι το προηγούμενο βράδυ έφθανε τους 142, δηλαδή το 10% της δύναμης, έδωσε εντολή με εμφανή νευρικότητα να επιστρέψουν αμέσως στην Ελλάδα και να αντικατασταθούν με άλλους.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος προκειμένου να αποκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης των μελών της ΕΛΔΥΚΟ προς την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, μετέθεσε τις ευθύνες για τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των βομβαρδισμών στο ΝΑΤΟ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις, πως Ιταλοί και Βέλγοι στρατιώτες πέθαναν εξαιτίας της ρύπανσης που προκλήθηκε, αλλά όλα αυτά τα τοποθέτησε μακριά από τους Ελληνες που βρίσκονται εκεί. Επίσης είπε ότι παρόλο που το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, «εμείς επιμένουμε» ότι πρέπει να υπάρχει άμεσα έρευνα από διεθνείς οργανισμούς και «μόνο τότε θα μπορούμε να δεχτούμε ότι μπορεί να υπάρξει χρησιμοποίηση αυτών των όπλων». Μάλιστα, σε μια στιγμή «έξαρσης» αναρωτήθηκε με αγανάκτηση «πού είναι αυτοί οι οργανισμοί;». Και σ' αυτούς τους οργανισμούς, όπως είπε περιλαμβάνεται και το ΝΑΤΟ, το οποίο πρέπει να... «αποκαταστήσει το περιβάλλον». Οταν δε, ρωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος σαν υπουργός Αμυνας μιας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να ζητήσει συγγνώμη από το λαό της περιοχής για τις συνέπειες που υφίσταται και τις μεγαλύτερες που θα υποστεί στο μέλλον από τη χρήση αυτών των όπλων, καθώς -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- δε γνώριζε ότι γινόταν χρήση τέτοιων πυρομαχικών, αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη, υποστηρίζοντας τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις περί μη συμμετοχής της Ελλάδας στους βομβαρδισμούς.

Ο υπουργός Αμυνας και η στρατιωτική ηγεσία επέστρεψαν φέρνοντας μαζί τους μπόλικη ανησυχία και αβεβαιότητα την οποία εισέπραξαν από το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα για να τους καθησυχάσουν κάθισαν και έφαγαν μαζί τους, ενώ για να δείξουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετέφεραν μαζί τους με το αεροπλάνο που επέστρεψαν στην Αθήνα, τα κιβώτια και τις σακούλες με τα δείγματα εδάφους, νερού και αέρα που θα εξεταστούν στα εργαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ