Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Προνόμιο», κατά τον υπουργό Παιδείας, η μετεγγραφή τους

Αρνητικός εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο Π. Ευθυμίου, λέγοντας ότι δε θα παρθούν «μονομερή μέτρα»

Το αίτημα των φοιτητών μετέφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Απέρριψε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση το αίτημα των Ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας για μετεγγραφή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κάνοντας μάλιστα λόγο - διά στόματος υπουργού Παιδείας στη Βουλή - για «προνόμιο» που δεν μπορεί να δοθεί.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, αλλά ο Π. Ευθυμίου ήταν απόλυτα αρνητικός λέγοντας ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να λάβει «μονομερή μέτρα». Μόνο όταν «αποτυπωθεί, είπε, η πραγματικότητα για τη μόλυνση με αυστηρούς επιστημονικούς όρους από ελληνικές επιτροπές κύρους όπως η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και διεθνείς επιτροπές κύρους, θα μπορεί κανείς να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία».

Ο υπουργός είπε ότι με βάση τα μέτρα που ήδη αποφασίστηκαν, οι φοιτητές θα μπορούν να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ενώ οι έλεγχοι της Ελλάδας θα γίνουν όχι μόνο στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν αλλά και σε άλλες πόλεις όπου σπουδάζουν Ελληνες φοιτητές.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο υπουργός να κάνει λόγο για «προνόμιο» και είπε ότι οι Ελληνες φοιτητές ανεβοκατεβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία με τεράστιους κινδύνους πάνω από το κεφάλι τους και χωρίς να ξέρουν πόσο επικίνδυνες είναι οι περιοχές από τις οποίες περνάνε. «Δεν μπορείτε, είπε, να ισχυριστείτε ότι υπάρχει γυάλινο ελληνικής κατασκευής αμυντικό σύστημα μεταξύ Κοσσόβου και Νις η οποία βομβαρδίστηκε. Τα παιδιά εισπνέουν και αναπνέουν».

Σχολιάζοντας τα όσα περί προνομίου είπε ο υπουργός Παιδείας, τόνισε: «Είναι προνόμιο να παίξετε με την πιθανότητα έστω και ένας από αυτούς να αρρωστήσει; Δεν τους χωράει η ελληνική πολιτεία; Το δυσμενές προνόμιο να βρεθούν σε βαλκανική χώρα με πόλεμο το υπέγραψε κατά 1/19 στο ΝΑΤΟ η κυβέρνηση».

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «πολιτικά και ανθρώπινα θεμιτό» το αίτημα της μετεγγραφής και κατέληξε:

«Δεν έχετε την πολυτέλεια - δεν την επιτρέπουμε αυτή την πολυτέλεια - να μην υπογράψετε 750 παιδιά, να συνεχίσουν εδώ τις σπουδές τους. Απορώ πώς δεν κατανοείτε τι σημαίνει να πηγαινοέρχεσαι με βομβαρδισμό, να διαβάζεις σε πόλεμο, να επιμένεις για τις σπουδές σου, να μην είσαι προνομιούχος και να έρχεται η κυβέρνηση να σου λέει ότι είναι προνόμιο να σου επιτρέψω να ζήσεις χωρίς καρκίνο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα δράσης για το ζήτημα των μετεγγραφών στις 30 Νοέμβρη (2023-11-28 00:00:00.0)
Απαίτησαν απαντήσεις και μέτρα για όσα «καίνε» τους φοιτητές (2023-10-05 00:00:00.0)
Αίτημα να επιστρέψουν με κατ' εξαίρεση μετεγγραφή (2022-03-16 00:00:00.0)
Να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι όσοι το δικαιούνται (2018-11-09 00:00:00.0)
Καμιά διάθεση από την κυβέρνηση να διευρύνει τις μετεγγραφές φοιτητών (2016-11-04 00:00:00.0)
Για την απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τις μετεγγραφές φοιτητών (2015-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ