Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ

Υπό την επήρεια του «κλίματος σύγκλισης» μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων που επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ για την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο.

Στη συνεδρίαση θα αποφασιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου στις 30-31 Μάρτη και 1 Απρίλη καθώς και το πρόγραμμα των προσυνεδριακών διασκέψεων, κάτω από σύνθημα «Συνέδριο με ανοιχτούς ορίζοντες». Η Ρηγίλλης περιμένει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα επισφραγίσει το «καλό κλίμα» στο εσωκομματικό μέτωπο και για το σκοπό αυτό ο Κ. Καραμανλής θα εμφανιστεί «ενωτικός» και ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις όσον αφορά τις οργανωτικές αλλαγές, χωρίς όμως ο ίδιος να προτείνει κάποιες συγκεκριμένα. Ταυτόχρονα, όμως, θα ξεκαθαρίσει ότι το συνέδριο θα γίνει με βάση το καταστατικό, απορρίπτοντας την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για «άνοιγμα στην κοινωνία». Εξάλλου, σε συνέντευξή του χτες στην «Ντόιτσε Βέλε», υποστήριξε ότι «δε νομίζω ότι σήμερα υπάρχει στη ΝΔ ζήτημα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης». Εκείνο που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι ένας μεγάλος και εκτεταμένος προσυνεδριακός διάλογος για τις τομές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα. Αυτό «εγώ το ενθαρρύνω και το μότο είναι "καμία πρόταση δεν είναι αρκετά τολμηρή"». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη αναμένεται ότι θα επιμείνει και σήμερα στις δικές της προτάσεις «για πολιτική ανανέωση και δημοκρατική λειτουργία της ΝΔ».

Πάντως, οι όποιες οργανωτικές αλλαγές και αν γίνουν στη ΝΔ, δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, που η βάση της βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζει και την αντιπολιτευτική τακτική της συναίνεσης και σύμπλευσης με την κυβέρνηση Σημίτη. Το αδιέξοδο και η κρίση που βιώνουν τα κόμματα της κεντροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βερολίνο. Οι πολύωρες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των 42 κομμάτων που συμμετείχαν κατέδειξαν την ιδεολογική «αμηχανία» απέναντι στα κόμματα της κεντροαριστεράς που κυριαρχούν εδώ και χρόνια στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις όποιες επιφυλάξεις επικρότησαν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια, ενώ το όραμά τους για την ενοποιημένη Ευρώπη είναι αντίγραφο αυτού των ευρωπαϊκών κεντροαριστερών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ