Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαβουλεύσεις για τα κινητά 3ης γενιάς

Αρχίζει τις επόμενες ημέρες η λεγόμενη δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (UMTS). Είναι άγνωστο πώς θα γίνει η αδειοδότηση, αλλά θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον των σημερινών, τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Η τρίτη γενιά κινητής τηλεφωνίας παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσίες, όπως μετάδοσης δεδομένων και υπηρεσίες διαδικτύου. Επιτρέπει δηλαδή την εφαρμογή συστήματος γνωστού ως «WAP» (ή «Wireless Application Protocol» ή «Πρωτόκολλο Ασύρματων Εφαρμογών»).

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που θα χειριστεί την όλη διαδικασία χορήγησης των αδειών, αναμένεται να βγάλει στο «σφυρί» και άλλη μια άδεια κινητής τηλεφωνίας της σημερινής, δεύτερης γενιάς (DCS). Η κίνηση στόχο έχει να προσελκύσει τουλάχιστον έναν ακόμα διεκδικητή, με «δόλωμα» ένα «πακέτο» αδειών δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η διαδικασία αδειοδότησης μάλλον θα ολοκληρωθεί τον Ιούνη και θα προβληθεί στο εξωτερικό με σκοπό την προσέλκυση εταιριών. Η ιδέα της δημοπρασίας προϋποθέτει την ύπαρξη πολλών διεκδικητών. Αν προσέλθουν λίγοι, θα λάβουν τις άδειες με ελάχιστα χρήματα, πιθανά με τα κατώτερα χρηματικά ποσά που θα έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ. Δηλαδή, θα σημειωθεί αποτυχία ανάλογη με αυτή σε Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία και Πολωνία. Ετσι, μελετάται και το σενάριο χορήγησης των αδειών έναντι ενός σχετικά μικρού ποσού για την απόκτηση. Ακολούθως να καταβάλλονται τέλη χρήσης του φάσματος.

Παράγοντες της ΕΕΤΤ ανεπισήμως κάνουν λόγο για έσοδα του Δημοσίου μέχρι και 300 δισ. δρχ. Ομως αποφεύγουν τις επίσημες προβλέψεις, μετά το φιάσκο της δημοπρασίας για τις άδειες της ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας, όπου περίμεναν έσοδα 60 δισ. δρχ. αλλά περιορίστηκαν στα 19,7.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ