Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Συνεχής η κατάτμηση και η εκποίηση

Σε θυγατρική εταιρία, που θα αναζητήσει ιδιώτες - συνεταίρους, μετατρέπεται η Διεύθυνση Τηλεφωνικών Καταλόγων. Προς πώληση η ΟΤΕ Leasing και η ΟΤΕ Ασφάλειες

Στην παράδοση άλλης μιας μονάδας του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Τελευταίο θύμα, η Διεύθυνση Τηλεφωνικών Καταλόγων.

Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε τη μετατροπή της σε θυγατρική με την ονομασία «ΙΝFΟΤΕ». Σήμερα, η (σημειωτέον, κερδοφόρα) Διεύθυνση διαθέτει εργοστάσιο μεγάλων εκτυπωτικών ικανοτήτων και εμπορικό τμήμα. Εκτυπώνει, μεταξύ άλλων, το «Χρυσό Οδηγό» και το προηγούμενο εξάμηνο δαπανήθηκαν 3,5 δισ. δρχ. για την αναβάθμισή της.

Το επόμενο βήμα είναι η είσοδος ιδιωτών στο κεφάλαιό της, ως «συνεταίρων», «προκειμένου να αυξήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες», όπως αναφέρουν παράγοντες του ΟΤΕ.

Στις μεθοδεύσεις αυτές, αντιδρά η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» - ΟΤΕ, στελέχη της οποίας τονίζουν την κατ' αρχήν αντίθεση της παράταξης σε αυτές τις επιλογές. Σημειώνουν το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ ιδιωτικοποιεί ακόμα και κερδοφόρες μονάδες του Οργανισμού. Επισημαίνουν την ανάγκη αντίδρασης των εργαζομένων σε αυτές τις αποφάσεις. Και καταγγέλλουν τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στον ΟΤΕ, που, ενώ στα λόγια διακήρυσσε ότι δε θα ανεχτεί τη θυγατρικοποίηση, στην πράξη δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την προαναφερόμενη απόφαση.

Η τύχη που θα έχει η INFOTE φαίνεται και από την πορεία της ΟΤΕ Leasing, θυγατρικής, που συστάθηκε το Σεπτέμβρη του 1996, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης κάθε είδους παραγωγικού εξοπλισμού και με μετοχικό κεφάλαιο 6 δισ. δρχ.

Η διοίκηση αναζητούσε εδώ και καιρό αγοραστή και, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, μάλλον καταλήγει στην Τράπεζα Πειραιώς. Ακούγεται, μάλιστα, ότι η θυγατρική, που έχει δανειακές υποχρεώσεις 48 δισ. δρχ., θα πωληθεί καθαρή χρεών. Οπερ σημαίνει ότι θα τα επωμιστεί ο ΟΤΕ και, φυσικά, θα τα μετακυλίσει στους καταναλωτές του.

Τέλος, η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ασφαλιστικές εταιρίες για την πώληση και της ΟΤΕ Ασφάλειες.

  • Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε ο εισαγγελέας στο Βελιγράδι, για το αν και πού δόθηκαν μίζες κατά την αγορά του 49% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Σερβίας από τον ΟΤΕ (20%) και την ιταλική ΣΤΕΤ (29%), έναντι 1,57 δισ. μάρκων. Ανάλογες δικαστικές έρευνες διεξάγονται, ήδη, σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ ο ΟΤΕ έχει απαντήσει ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν τον αφορούν. Αφορμή ήταν δημοσιεύματα του γιουγκοσλαβικού και ξένου Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι Γιουγκοσλάβοι που είχαν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις έλαβαν παράνομα προμήθεια από τους ξένους εταίρους ή παραχώρησαν κάποια προμήθεια σε ξένες εταιρίες με τη δικαιολογία της απασχόλησης συμβούλων.
  • Ασύμφορη χαρακτήρισε ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Γιουγκοσλαβίας τη συμφωνία της ΤΕΛΕΚΟΜ ΣΙΡΜΠΙΑ (Νοέμβρης 1998) με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ για την πώληση και εγκατάσταση στη Σερβία 4.000 καρτοτηλεφώνων, έναντι 34 εκατ. μάρκων. Η συμφωνία εμπεριέχει όρο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε μελλοντική διεύρυνση του συστήματος εγκατάστασης καρτοτηλεφώνων να γίνεται πάλι από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ