Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
Νομιμοποιούνται αξιώσεις σε βάρος του Δημοσίου

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε έκταση που ανήκει όμως στο δημόσιο για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, αλλά φρόντισε να αναφέρει ότι επί της έκτασης αυτής προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας διάφοροι ιδιώτες! Μάλιστα, κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, αυτή η πράξη έγινε για να κατοχυρωθούν τα συμφέροντα του δημοσίου.

Κατά της ενέργειας αυτής στο Κτήμα Ομορφοκκλησιάς που ευνοεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων ιδιωτών, έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι των περιοχών Ν. Ιωνίας και Γαλατσίου και γειτονικών δήμων και το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ήταν η πλέον ενδεδειγμένη ενέργεια, γιατί επί της έκτασης υπάρχει διεκδίκηση από συγκεκριμένους ιδιώτες. Εάν, είπε, δε γινόταν η απαλλοτρίωση και μελλοντικά δικαιώνονταν στη διεκδίκησή τους οι ιδιώτες, τότε το κράτος θα υποχρεωνόταν σε μελλοντική πράξη απαλλοτρίωσης και θα τους αποζημίωνε με μεγαλύτερα ποσά.

Η Λ. Κανέλλη είπε ότι η διαμάχη για το Κτήμα Βεΐκου κρατάει εδώ και 116 χρόνια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στο χώρο υπάρχει και βυζαντινό κτίσμα.

Το πρόβλημα, τόνισε, με την αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι ότι μέσα από τις κρατικές αποφάσεις αναγνωρίζονται από τη μία τα δικαιώματα των κληρονόμων έστω και «ως εγερθέντα» και από την άλλη - κάτι το πρωτοφανές - βγαίνει και τιμή απαλλοτρίωσης και το ίδιο το δημόσιο απαλλοτριώνει δική του έκταση. Με την πράξη αυτή, είπε, οι ιδιώτες διεκδικητές θα κατέβουν στα δικαστήρια με ενισχυμένα δικαιώματα και τους ανοίγει η όρεξη για να διεκδικήσουν και άλλες εκτάσεις του ίδιου χώρου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ