Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Εργασιακός μεσαίωνας στις ιδιωτικές κλινικές

Διαπιστώσεις κλιμακίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας στους δυο νομούς της Θεσσαλίας

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων είναι συλλογική υπόθεση όλων των εργαζομένων
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων είναι συλλογική υπόθεση όλων των εργαζομένων
Τις άσχημες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στις ιδιωτικές κλινικές και ιδρύματα της Καρδίτσας και των Τρικάλων με την ανοχή της κυβέρνησης και με θύματα τους εργαζόμενους, αλλά και τους νοσηλευόμενους σε αυτά, διαπίστωσε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) που πραγματοποίησε περιοδεία στις περιοχές στις 6 και 7 του Φλεβάρη.

Πρώτος σταθμός του κλιμακίου στην Καρδίτσα, ήταν ιδιωτικό μαιευτήριο, όπου 15 εργαζόμενες δίνουν το δικό τους αγώνα, ενώ τους οφείλονται τα αναδρομικά τους και δεν τους δίνονται αναλυτικές εξοφλητικές αποδείξεις, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν πώς ακριβώς αμείβονται.

«Στη δεύτερη Γυναικολογική κλινική την "Παναγιά", από τις 13 εργαζόμενες, οι πέντε μόνο είναι μόνιμες και οι υπόλοιπες εργάζονται με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ STAGE και αμείβονται με 130.000 δραχμές, χωρίς ένσημα και δικαιώματα. Μέσω των ίδιων προγραμμάτων εργάζονται και οι οκτώ εργαζόμενες της ΩΡΛ κλινικής "Ευαγγελισμός"», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική «Γαλήνη» για τις 15 μόνιμες και τέσσερις εργαζόμενες στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενες με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από 20 και πάνω χρόνια εργασίας έχουν προειδοποιηθεί με απόλυση μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί θα κλείσει η κλινική. Οι ιδιοκτήτες της κλινικής, σε συνεργασία με κάποιους άλλους επιχειρηματίες ετοιμάζουν νέα κλινική, όπου καλούν τις ίδιες εργαζόμενες να διαπραγματευτούν κατά «μόνας» την επαναπρόσληψή τους, σαν καινούριες.

Ασχημες είναι οι συνθήκες εργασίας και για τις οκτώ νοσηλεύτριες (μεσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ) και τις πέντε μόνιμες, γενικών καθηκόντων, στο Γηροκομείο Καρδίτσας.

Εγκατάλειψη και άσχημες συνθήκες εργασίας και στα Τρίκαλα

Η Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής, ένα ίδρυμα για παιδιά με νοητική στέρηση, στην Πύλη ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου στα Τρίκαλα. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η εικόνα της εγκατάλειψης στο ίδρυμα είναι έντονη, ενώ τα 40 παιδιά που έμεναν μόνιμα στο ίδρυμα, μειώθηκαν σε 22 και για 8ωρη παραμονή. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι από 15 μειώθηκαν σε οκτώ και κάνουν όλες τις εργασίες, αμειβόμενοι με ωρομίσθιο.

Η ίδια εικόνα εγκατάλειψης επικρατεί και στο Γηροκομείο στα Μεγάλα Καλύβια, τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται εκεί.

«Την κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση φέρουν τα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας τα οποία είναι θεσπισμένα να ελέγχουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που είναι υποχρεωτικά εκτελεστέες με υπουργικές αποφάσεις», επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ. Τέλος, τονίζει ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι απόρροια του γενικότερου αντεργατικού κλίματος που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τις εντολές της ΕΕ για να διευκολύνει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας - πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ