Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Οικολογικό και ιστορικό έγκλημα

Εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Εταιρείας είχαν χτες πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, που επιμένει στον καταστροφικό για την περιοχή σχεδιασμό

Εμμένουν στις θέσεις τους για το ζήτημα της κατασκευής ή όχι του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στον Σχοινιά, η κυβέρνηση και η «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» και μετά τη λήξη της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό που προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ακαδημαϊκού, κ. Πετράκου, μετά τη συνάντηση, είναι ότι το ΥΠΠΟ δεν πείθει για τον ισχυρισμό του ότι ο χώρος που θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο δεν έχει σχέση με τη Μάχη του Μαραθώνα.

Η συνάντηση έγινε μετά τη δημόσια θέση που πήρε η Αρχαιολογική Εταιρεία χαρακτηρίζοντας «οικολογικό και ιστορικό έγκλημα» την κατασκευή του κωπηλατοδρόμιου στο Σχοινιά και την ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Πολιτισμού (ρεπορτάζ παρακάτω).

«Η γνώμη μας εξακολουθεί να είναι ότι το πεδίο της μάχης είναι εκείνο πάνω στο οποίο γίνεται το κωπηλατοδρόμιο. Είναι πολύ εύκολο να γίνει αρχαιολογικός χώρος, αφού πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις. Η θέση μας είναι να μη γίνει εκεί το κωπηλατοδρόμιο» ξεκαθάρισε ο κ. Πετράκος. Πρόσθεσε ότι το ΥΠΠΟ έδωσε στην εταιρία γεωλογικά στοιχεία της περιοχής, τα οποία θα τα εξετάσει. «Απόλυτοι δεν είμαστε. Θα μας δώσουν τα στοιχεία και θα είμαστε οι πλέον ευχαριστημένοι άνθρωποι αν μας αποδειχθεί ότι εκεί που θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο δεν είναι το πεδίο της μάχης».

Απαντώντας και στο βασικό - αλλά σαφώς αποπροσανατολιστικό - «επιχείρημα» του Ευ. Βενιζέλου, για ποιο λόγο ο νυν γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας και πρώην έφορος Αρχαιοτήτων, δεν είχε κηρύξει το συγκεκριμένο μέρος ως αρχαιολογικό, ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι το 1963 είχε κηρύξει όλο το πεδίο της μάχης πλην του, τότε, στρατιωτικού αεροδρομίου και της αμερικάνικης βάσης. Η πρόταση τότε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να κηρυχτούν και αυτοί οι χώροι ως αρχαιολογικοί, απορρίφθηκε από το γνωστό πολιτικό καθεστώς της εποχής. Για το αν η Αρχαιολογική Εταιρεία περιμένει να βρεθούν ευρήματα στο πεδίο της μάχης, ο κ. Πετράκος είπε ότι κανένα πεδίο μάχης της εποχής δεν αφήνει ευρήματα, διότι ακολουθεί λαφυραγώγηση. Ισως να βρεθούν οι στήλες με τα ονόματα των πεσόντων, το μνημείο του Μιλτιάδη και το υπόλοιπο τρόπαιο. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ένας χώρος μπορεί να κηρυχτεί ως ιστορικός λόγω των γεγονότων που έγιναν εκεί, ανεξάρτητα των ευρημάτων, γεγονός που υπογραμμίζει και η Αρχαιολογική Εταιρεία και προβλέπεται από το νόμο. Τέλος, ο γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας είπε ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην κατασκευάσει εκεί το κωπηλατοδρόμιο, η εταιρία είναι έτοιμη να προσφέρει 20 εκατομμύρια δραχμές για τον καθαρισμό του χώρου.

Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης, πως ο χώρος του κωπηλατοδρομίου δεν έχει καμία σχέση με τη μάχη του Μαραθώνα. Παραδέχτηκε όμως ότι ανήκει στον «ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο» και πως «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του τοπίου». Επανέλαβε ότι το κωπηλατοδρόμιο θα είναι μια «ήπια» κατασκευή και ότι αυτό που θα προκύψει θα είναι μια «αισθητική και λειτουργική βελτίωση». Δε δίστασε μάλιστα να επαναλάβει τις έμμεσες ειρωνείες για την επιστημονικότητα της εταιρίας, λέγοντας πως στη συνάντηση έγινε «μετατόπιση θέσεων με ιδεολογική και συναισθηματική φόρτιση σε θέσεις που υπακούουν στην επιστημονική μεθοδολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ