Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Η συμπαράσταση είναι χρέος όλων

Συγκέντρωση την Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια

Η 22χρονη απεργός πείνας έχει τη συμπαράσταση του πατέρα της

Associated Press

Η 22χρονη απεργός πείνας έχει τη συμπαράσταση του πατέρα της
«Η σιωπή είναι συνενοχή». Αυτές οι τέσσερις λέξεις θα είναι μεθαύριο το κεντρικό σύνθημα της πορείας διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατουμένους της Τουρκίας, οι οποίοι συνεχίζουν - απ' τις 20 του Οκτώβρη 2000 (!) - τον ηρωικό αγώνα τους ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της γειτονικής χώρας. Μια πορεία που «φιλοδοξεί» να αποδείξει πως ο ελληνικός λαός, σε αντίθεση με τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της μεγαλύτερης μερίδας των ΜΜΕ, βρίσκεται δίπλα σ' αυτούς που προτιμούν να πεθάνουν παρά να δεχτούν μια ζωή μακριά απ' τις αξίες, τα ιδανικά και κυρίως τα στοιχειώδη δικαιώματά τους...

Η πορεία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, απ' τα Προπύλαια και θα κατευθυνθεί προς την τουρκική πρεσβεία. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές, απηύθυνε κάλεσμα προς όλα τα εργατικά σωματεία της χώρας να πάρουν μέρος σ' αυτή την πορεία, καθώς και στους Ελληνες ευρωβουλευτές να φέρουν το θέμα της απεργίας πείνας και των θανάτων των Τούρκων αγωνιστών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το κάλεσμα προς τους αντιστασιακούς της χώρας να γίνουν πρωτοπόροι σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, «αφού υπήρξαν κάποτε πολιτικοί κρατούμενοι και έχουν βιώσει στο πετσί τους ό,τι σήμερα περνούν οι αγωνιστές της Τουρκίας».

Κανείς δεν μπορεί να μένει πια απαθής

Ο Αλέκος Βεναρδάκης, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, μιλώντας στο «Ρ» υπενθύμισε πως από τις 20 του Οκτώβρη, που ξεκίνησε ο συγκεκριμένος αγώνας, μέχρι σήμερα υπάρχουν ήδη 45 νεκροί αγωνιστές (28 απ' αυτούς δολοφονήθηκαν απ' την επέμβαση των δυνάμεων του στρατού μέσα στις τουρκικές φυλακές, 14 αγωνιστές πέθαναν απ' την απεργία πείνας μέσα στις φυλακές, καθώς επίσης και τρεις γυναίκες - συγγενείς πολιτικών κρατουμένων).

«Εμείς, απ' την πλευρά της Επιτροπής Αλληλεγγύης, λέμε ότι δεν μπορεί να μένει κανείς πια απαθής στον κρατικό αυταρχισμό, στη βαρβαρότητα αυτή μιας κυβέρνησης, που με πολιτικό μανδύα διαπράττει εγκλήματα. Είναι φανερό πλέον ότι η Τουρκία έχει επιλεγεί ως "μπούσουλας", ως κράτος-πιλότος για το τι θα επακολουθήσει με τον αντίστοιχο "τρομονόμο" στη χώρα μας, αλλά και με τους αντίστοιχους "τρομονόμους" που υπάρχουν ήδη στην Ιταλία και στη Γερμανία. "Τρομονόμοι" που στοχεύουν στον έλεγχο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, στην - πέρα από την εμφανή - αφανή κρατική καταστολή, στις δικαστικές διώξεις, στο νέο κολασμό του φρονήματος, γενικά στην ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσφατο παράδειγμα για όλα αυτά, ο Αλ. Βεναρδάκης θεωρεί την περίπτωση του συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη στον Πειραιά. «Γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των Τούρκων αγωνιστών, να πιέσουμε και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, που υποτίθεται προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σπάσουν την εκκωφαντική σιωπή τους», κατέληξε ο Αλ. Βεναρδάκης.

Οι εργαζόμενοι ήδη στο πλευρό τους

Ηδη στο κάλεσμα της Επιτροπής ανταποκρίθηκε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που με χτεσινή ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία-μέλη του «να σταθούν αλληλέγγυοι στους αγωνιστές Τούρκους συναδέλφους μας» και να πάρουν μέρος στη μεθαυριανή πορεία διαμαρτυρίας. «Καταδικάζουμε το φαρισαϊσμό και την υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, την ανοχή τους στο συντελούμενο έγκλημα. Γι' αυτό καλούμε όλους τους δημοκρατικούς λαούς της ΕΕ να παρέμβουν στις κυβερνήσεις, για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει ενδεικτικά το ΕΚΑ, για να καταλήξει: «Οι 2.000 πολιτικοί κρατούμενοι, που συνεχίζουν την απεργία πείνας, αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία. Ο ηρωικός αγώνας των νεκρών κρατουμένων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού».

Να σημειωθεί, τέλος, πως η Επιτροπή έστειλε χτες επείγουσα έκκληση προς τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους το αίτημα για κατάργηση των «λευκών κελιών», με τα οποία το τουρκικό καθεστώς απομονώνει, βασανίζει και δολοφονεί τους πολιτικούς κρατούμενους. «Είμαστε βέβαιοι ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, πιστό στις ιστορικές παραδόσεις αλληλεγγύης και αγώνων για τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, θα υψώσει πιο δυνατά τη φωνή του για να σταματήσει η απάνθρωπη μεταχείριση και η καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Γιατί «ο αγώνας των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Τουρκία για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι κοινός»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ