Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ανοιχτό το μέτωπο» στην Παιδεία

Ενα ακόμα μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα - πέρα από αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης - που, παρά την «ιδιαιτερότητά» του, συνδέεται άρρηκτα με τη συνολική επίθεση που εξαπολύεται. Είναι αυτό της προωθούμενης αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τη γνωστή Διακήρυξη της Μπολόνια, γνωστής ως το «εκπαιδευτικό Μάαστριχτ», προχωράει το σχεδιασμό της, τώρα με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και έπεται συνέχεια με τα νομοσχέδια για την «αξιολόγηση» της ποιότητας και τα μεταπτυχιακά.

Ο στόχος είναι προδιαγεγραμμένος. Το πολυεθνικό κεφάλαιο της Ευρώπης απαιτεί σήμερα ένα φτηνό, μισοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό και μια μικρή ελίτ πραγματικών επιστημόνων. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση μικρής διάρκειας προπτυχιακών σπουδών, που θα αντιστοιχούν σε μια μέσου τύπου επαγγελματική εκπαίδευση, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της αγοράς και τη μετατόπιση της ουσιαστικής επιστημονικής γνώσης στους επόμενους κύκλους σπουδών, στα μεταπτυχιακά και το διδακτορικό, με αυστηρές επιλεκτικές διαδικασίες και με υψηλά δίδακτρα. Βαθύτερη επιδίωξη κυβέρνησης - κεφαλαίου η πλήρης υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, η σταδιακή μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις που θα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στο πώς θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερα έσοδα, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, του επιπέδου σπουδών και της επιστήμης.

Στη συνολική αυτή λογική αποσκοπεί και το «βάφτισμα» των ΤΕΙ σε ανώτατα ιδρύματα, τη στιγμή που οδηγούμαστε σε συνολική υποβάθμιση και σε πανεπιστήμια και σε ΤΕΙ. Σε αυτή την άκρως αντιδραστική εξέλιξη αντιδρά σημαντική μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές και σπουδαστές. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινητοποιήσεις, ενώ από την πλευρά των πρυτάνεων των ΑΕΙ και μετά την άκαρπη χτεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προετοιμάζουν νέες, αντιδρώντας στην υποβάθμιση των σχολών και ζητώντας η ένταξη των ΤΕΙ να γίνει με αξιολόγηση των τμημάτων και με ουσιαστική ενίσχυσή τους.

Το ΚΚΕ από πολύ νωρίς έχει αποκαλύψει τη λογική της κυβέρνησης που προχωράει μετά την αντιδραστική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην ανώτατη. Το πρόσφατο κείμενο «Θέσεις του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση», πρόταση του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του Κόμματος, αποτελεί άλλη μια συμβολή στην ενημέρωση και την οργάνωση του αναγκαίου συντονισμένου αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Το ΚΚΕ προβάλλει τη ριζικά διαφορετική του λογική για τη δημιουργία μιας δημόσιας και δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου η επιστήμη θα είναι στην υπηρεσία της κοινωνικών αναγκών. Χαρακτηριστικά στο κείμενο σημειώνεται: «η βασικότερη προϋπόθεση ώστε η επιστήμη να κατακτήσει το ρόλο που της αξίζει μέσα στην κοινωνία, είναι στη θέση της ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των λίγων που σήμερα υπηρετεί, να μπει η ανύψωση της υλικής και πνευματικής στάθμης του συνόλου του λαού, και κριτήριο την ανάπτυξή της, αντί για το κέρδος, να γίνει η γενική ευημερία. Με λίγα λόγια, είναι η αντικατάσταση της σημερινής πραγματικότητας από μια νέα πραγματικότητα, τη σοσιαλιστική». Το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση και οι πρώτες εξορμήσεις στα πανεπιστήμια και τις σχολές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μπορεί η πρόταση αυτή να ενισχύσει τον προβληματισμό όλης της κοινωνίας και τον προσανατολισμό των νέων αγώνων που απαιτούνται.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ