Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταγγελία στον ΟΗΕ κατά του Ισμαήλ Τζεμ

Με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλλει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ τόσο για το περιεχόμενο των δηλώσεών του όσο και για την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Σώτος Ζακχαίος έστειλε επιστολή, έκτασης τριών σελίδων, προς τον Κόφι Ανάν με την οποία σημειώνει αρχικά πως η επίσκεψη Τζεμ παραβιάζει τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επί του περιεχομένου των δηλώσεων Τζεμ, η επιστολή αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντί να ενθαρρύνει τον Ντενκτάς να επανέλθει στη διαδικασία για να συζητήσει λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιοποίησε την ευκαιρία για "να ελευθερώσει χείμαρρο από προκλήσεις και απειλητικές δηλώσεις". Ενώ, προστίθεται, η διεθνής κοινότητα ανέμενε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από τον Τούρκο υπουργό και ειδικότερα να ανακοινώσει διόρθωση της απόφασης του περασμένου Νοέμβρη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για αποχώρηση από τις συνομιλίες, ωστόσο επανέλαβε τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις της χώρας του.

Επανέλαβε την αξίωση για "συνομοσπονδιακή λύση, στη βάση μιας ισότιμης κυριαρχίας και στη βάση δύο κρατών", θέση που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραμέτρους του Κυπριακού, όπως καθορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ζακχαίος υπενθύμισε στον γ.γ. για τη θέση που περιγράφεται στην παράγραφο 2 του ψηφίσματος 750 μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα.

Η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει, επίσης, τις απειλές του Ισμαήλ Τζεμ αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη δήλωσή του ότι η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι "χωρίς όρια".

Είναι προφανές, σημειώνεται στην επιστολή, πως μια τέτοια δήλωση συνιστά εσκεμμένη προσπάθεια εκβιασμού προς την ΕΕ και εκφοβισμό για χρήση βίας, που συγκρούεται με το άρθρο 2 παράγραφο 4 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στρέφεται εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ