Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «βίβλος» των τουρκικών διεκδικήσεων

Σε έκδοση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας καταγράφονται για πρώτη φορά επίσημα οι τουρκικές διεκδικήσεις για το Αιγαίο

H επανάληψη των συνομιλιών χτες, στην έδρα του ΝΑΤΟ και υπό την «αιγίδα» της Συμμαχίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, δεν εμπόδισε την Αγκυρα να επαναλάβει - και μάλιστα γραπτώς - τις πάγιες απαιτήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Η Αγκυρα, μάλιστα, δε φαίνεται να αποθαρρύνεται ούτε από την άσχημη οικονομική συγκυρία την οποία αντιμετωπίζει, ούτε από την πολιτική της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης» που υποτίθεται ότι ακολουθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ι. Τζεμ και Γ. Παπανδρέου. Ετσι, λοιπόν, στην ετήσια έκδοση της «Λευκής Βίβλου», όπου καταγράφονται οι στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας, επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για το Αιγαίο.

Οπως είπε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για πρώτη φορά εμφανίζει σε επίσημο κείμενο τις διεκδικήσεις της Αγκυρας έναντι των Αθηνών.

Οι πέντε στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας, όπως αυτοί αναφέρονται σε ειδικό κεφάλαιο της «Λευκής Βίβλου» 2000-2001 του τουρκικού ΥΠΕΘΑ για το Αιγαίο και το Κυπριακό, κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο είναι:

- Το εύρος των χωρικών υδάτων και ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας.

- Προβλήματα εναέριου χώρου, με πρωταρχικό αυτό της κακής χρήσης για το FIR (χώρος εναέριας ευθύνης), πάνω από τα ελληνικά νησιά.

- Εξοπλισμός νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις.

- Τίθεται υπό αμφισβήτηση το καθεστώς κυριαρχίας νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, χωρίς όμως να προσδιορίζεται για ποιες πρόκειται.

- Αναφέρεται ως διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες και ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα: ο προσδιορισμός των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (μη ύπαρξη σύμβασης).

Οι πέντε αυτές διαφορές - σύμφωνα με την Αγκυρα - πρέπει να λυθούν ειρηνικά μέσω διμερών συνομιλιών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Στη «Λευκή Βίβλο» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό και επισημαίνεται η πάγια θέση της Αγκυρας ότι μόνο μέσω της δημιουργίας Συνομοσπονδίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ