Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΠΑΣ
Να προσεύχεστε για το ταξίδι μου στην Αθήνα

Το Βατικανό έχει επενδύσει περισσότερα απ' όσα αρχικά άφησε να φανεί στο ταξίδι του Πάπα στην Αθήνα

Μεγαλύτερη σπουδαιότητα από όση αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί, δίνει το Βατικανό στην 24ωρη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β`, στην Αθήνα που αρχίζει αύριο. Ο ίδιος ο Πάπας, σε χτεσινό μήνυμά του από την έδρα του στη Ρώμη, χαρακτήρισε ως «σημαντικό» το ταξίδι του. Απευθυνόμενος προς τους 20.000 πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί χτες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας τους έκανε έκκληση να προσευχηθούν για το ταξίδι του στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή να αποτελέσει η επίσκεψή του αυτή το ύψιστο βήμα προόδου προς την πλήρη ενότητα μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα, με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa», ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ευχήθηκε το ταξίδι του, το οποίο χαρακτήρισε «ευτυχή περίσταση με στόχο την ενίσχυση της συνεννόησης με τους ορθόδοξους αδελφούς», να συμβάλει στο δρόμο που έχει στόχο την πλήρη ενότητα των χριστιανών. Και κάλεσε τους πιστούς του να τον «συνοδεύσουν με τις προσευχές τους σε αυτό το τόσο σημαντικό ταξίδι στην Αθήνα». Για να καταλήξει: «Με την επίσκεψη στην Ελλάδα και τη Συρία θα ολοκληρωθεί η επιθυμία μου να μεταβώ προσωπικά και να προσευχηθώ εκεί όπου εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία του Κυρίου για τη σωτηρία του ανθρώπου».

Δυσαρέσκεια της καθολικής εκκλησίας

Ωστόσο, η ψυχρότητα στις σχέσεις καθολικών και Εκκλησίας της Ελλάδος παίρνει νέα τροπή, δύο μόλις εικοσιτετράωρα από την άφιξη του Πάπα στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας εξέφρασαν, χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν κατά την παραμονή του Πάπα στην Αθήνα και δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες της επίσκεψης του Ποντίφικα. Ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας, Ν. Γασπαράκης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόρριψη του αιτήματος να παραχωρηθεί το ανοιχτό Ολυμπιακό Στάδιο για τη λειτουργία που θα τελέσει ο Πάπας το Σάββατο το πρωί, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «άρνηση του πιο βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, του δικαιώματος να πηγαίνουν οι άνθρωποι στην Εκκλησία».

Οπως ανέφερε ο ίδιος, το Βατικανό έχει αντιληφθεί τις ευαισθησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και για το λόγο αυτό «η διπλωματική αντιπροσωπεία του Βατικανού στην Ελλάδα αποφάσισε να μην προσφερθεί στον Πάπα, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, χώμα - όπως παραδοσιακά γίνεται - υπό το φόβο μήπως πουν κάποιοι ότι του προσφέρθηκε "γην και ύδωρ"». Αντί αυτού θα του προσφερθούν λουλούδια και κλαδί ελιάς. Επίσης οι μετακινήσεις του Πάπα δε θα γίνουν με το γνωστό γυάλινο αυτοκίνητο, γιατί, όπως είπε, ο Ν. Γασπαράκης ενδεχομένως να προκαλούνταν αντιδράσεις και κάποιοι να δήλωναν ότι «εάλω η Ορθοδοξία». Ανάλογο ήταν και το πνεύμα των όσων είπε και ο ιερέας Νικηφόρος Βιδάλης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος επισήμανε ότι δε γνωρίζει ούτε μία περίπτωση μεταξύ των χωρών που επισκέφθηκε ο Πάπας που να μην επιτράπηκε στους καθολικούς να τον υποδεχτούν μαζικά.

Πρόβλημα όμως ανέκυψε και με την προετοιμασία της κοινής δήλωσης πάπα - αρχιεπισκόπου στον Αρειο Πάγο. Η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην αναφορά στο Κυπριακό, όπως είχε ζητήσει από την αρχή, αλλά την απέρριψε το Βατικανό αντιπροτείνοντας μια γενική τοποθέτηση υπέρ της ένταξης και άλλων χωρών στην ΕΕ. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο να μη γίνει και η κοινή δήλωση. Πάντως ο Ν. Γασπαράκης δήλωσε χτες ότι εάν δεν υπάρχει κοινό ανακοινωθέν, «τότε θα μειωθεί η σημασία της οικουμενικότητας». Την ίδια αρνητική στάση τηρεί το Βατικανό και στο ενδεχόμενο αναφοράς στην κοινή δήλωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην κατάσταση στη Βαλκανική. Αντιθέτως, το Βατικανό φέρεται να συμφωνεί να γίνει αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας και τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ορθοδόξων στην επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα. Χτες το απόγευμα διοργανώθηκε μπροστά από τη Μητρόπολη Αθηνών νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που τη διοργάνωσαν μοναστήρια, κληρικοί και χριστιανικές αδελφότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ