Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επί ποδός «διαλόγου» η κυβέρνηση
  • Συστήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τον υπουργό Εργασίας
  • Νέες αντιασφαλιστικές «βολές» από τον Χρ. Πρωτόπαππα

Καμιά επανάπαυση σχετικά με το Ασφαλιστικό και την αντιδραστική του «μεταρρύθμιση» δεν επιτρέπει στον εαυτό της η κυβέρνηση, παρότι ο υδράργυρος έχει αρχίσει να ανεβαίνει σημαντικά και διάφορα δημοσιεύματα θέλουν τους υπουργούς να «διαφεύγουν» στις παραλίες. Χτες, ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», επανέφερε στο προσκήνιο βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, την οποία οι εργαζόμενοι απέρριψαν πανηγυρικά με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας αναφέρθηκε σε πέντε άξονες, απαραίτητους για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Με σαφήνεια συνέδεσε τις αλλαγές αυτές με τις «νέες εργασιακές σχέσεις», που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την «ευελιξία» του χρόνου εργασίας, την κινητικότητα των εργαζομένων κ.ά. Μίλησε επίσης για συγχωνεύσεις Ταμείων, εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών συστημάτων (παροχές ανάλογα με την «απόδοση» των εισφορών), «ελαστικά» όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπου η σύνταξη θα αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας, φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων κ.ά.

Η επιτροπή του υπουργείου έχει πρόεδρο τον Γ. Ζανιά, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επιστημονικό διευθυντή του ΚΕΠΕ. Μέλη της είναι οι: Ι. Σακκέλλης, πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τήνιος, σύμβουλος του πρωθυπουργού για ασφαλιστικά θέματα, Κ. Αναγνωστόπουλος, σύμβουλος αναλογιστής, Α. Τραγάκη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αντικείμενο της επιτροπής είναι:

«Η αξιολόγηση των υπαρχουσών εκθέσεων και μελετών για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας μας, η ανάλυση των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων του, η συγκριτική αξιολόγηση μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που ελήφθησαν σε άλλες χώρες, η αποτίμηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και κάθε συναφές με το ανωτέρω έργο, που θα ανατίθεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ