Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΣ - ΙΣΑ
Ακρως ανησυχητικά φαινόμενα

Ακρως ανησυχητικό φαινόμενο, «που στην καλύτερη περίπτωση μαρτυρά υποτίμηση των φορέων και οργάνων του ιατρικού κόσμου», χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) το ότι, το νέο νομοσχέδιο «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας», διέρρευσε στον Τύπο χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των αρμόδιων φορέων.

Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας «να μη διανοηθεί να φέρει το σχέδιο Νόμου για την ΠΦΥ στο τμήμα θερινών διακοπών της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος».

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά που για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά στην υγειονομική περίθαλψη «διαρρέει», με αυτό τον τρόπο στα ΜΜΕ χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και, πρώτα και κύρια του ΠΙΣ, και χωρίς, παρά την αναστάτωση που η «διαρροή» αυτή δημιουργεί, επίσημη απάντηση από μέρους του υπουργείου Υγείας. Ο ΠΙΣ καταγγέλλει κατηγορηματικά το γεγονός, ενώ εκφράζει και αυτός με τη σειρά του τη συμπαράστασή του στους αγώνες των γιατρών του ΙΚΑ που γίνονται για δίκαια αιτήματα.

Απ' την πλευρά του ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «εξόχως θερμό καλοκαίρι», λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, των γιατρών του ΙΚΑ, αλλά και της ανησυχίας που επικρατεί ανάμεσα στους συμβεβλημένους με τα Ταμεία ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, εξαιτίας της φημολογούμενης διακοπής των συμβάσεών τους.

«Παρά την αναταραχή που έχει ξεσηκωθεί στο χώρο της Υγείας, επισημαίνει ο ΙΣΑ, το υπουργείο Υγείας κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το περιεχόμενο των σχεδιασμών για την ΠΦΥ, επιτείνει την ανασφάλεια για τις εύλογες ανησυχίες των γιατρών του ΙΚΑ και ιδιαίτερα των συμβασιούχων, οι οποίοι βλέπουν το επαγγελματικό και επιστημονικό μέλλον τους να διαγράφεται ζοφερό».

«Κανένας σχεδιασμός, που αφορά την υγεία, δεν είναι εφικτό να ευοδωθεί και να λειτουργήσει, ειδικά όταν απεργάζεται δεινά για τους λειτουργούς της», τονίζει τέλος ο ΙΣΑ και καλεί το υπουργείο Υγείας:

  • Να δημοσιοποιήσει αμέσως το προτεινόμενο σχέδιο Νόμου για την ΠΦΥ.
  • Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση για λόγους δικαιοσύνης και στοιχειώδους ισονομίας στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών.
  • Να ανοίξει ευρύτατο διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα με όλους τους ενδιαφερόμενους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τη συμπαράστασή του στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων του ΙΚΑ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία επισημαίνει ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της παρεχόμενης υγείας.

Δηλώνει, επίσης, την αντίθεσή του σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στο χώρο της Υγείας, ζητά την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και καλεί σε κοινό αγώνα όλα τα λαϊκά στρώματα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ