Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ στους δρόμους του αγώνα

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη

Βασική προϋπόθεση για την κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα είναι η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, το δυνάμωμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ήταν η κοινή διαπίστωση των συνδικαλιστών από όλους σχεδόν τους χώρους δουλιάς που ανέβηκαν στο βήμα μετά την κεντρική εισηγητική ομιλία του Γ. Πέρρου.

Ο Γ. Σκιαδιώτης από την ΠΥΡΚΑΛ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, επισήμανε ότι η ανοδική πορεία του ΠΑΜΕ οφείλεται στο ότι είναι το μόνο που σε επίπεδο συνδικαλιστικού κινήματος εκφράζει τη βασική αντικειμενική αντιπαράθεση που διέπει την κοινωνία, την αντιπαράθεση μεταξύ του συνεχώς διευρυνόμενου κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και την ιδιοποίηση αυτής από λίγα χέρια, από το κεφάλαιο. Ακόμα, ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα κρίνεται από το αν αντιλαμβάνεται την ταξική σύγκρουση ως μοναδική επιλογή απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και πώς τελικά αντιδρά σ' αυτή.

Ο Σαμαρτζίδης, από το ΙΚΑ τόνισε ότι το κεφάλαιο δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης και πως ξεπουλούν καθημερινά κομμάτι κομμάτι το ΙΚΑ.

Η Η. Ικαριώτη αναφέρθηκε στην εμπειρία από τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας νέων εργαζομένων στις τράπεζες, ενώ ο Α. Αβραμίδης, από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ, στάθηκε περισσότερο στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους δουλιάς και παρουσιάζοντας στοιχεία ανέδειξε ότι οι εργάτες θεωρούνται στην Ελλάδα ως αναλώσιμο υλικό προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Η ηθοποιός Ε. Γερασιμίδου, εκπροσωπώντας το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, κάνοντας λογοπαίγνιο διαπίστωσε ότι «καλά τα ΠΑΜΕ και θα τα ΠΑΜΕ καλύτερα» ενώ προέτρεψε «ΠΑΜΕ μπροστά, ΠΑΜΕ στο δρόμο του αγώνα».

Ο κ. Γρατσάνης, από το χώρο του δημόσιου τομέα, υπογράμμισε ότι ο μόνος δρόμος αντίστασης για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος της συστράτευσής τους στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να παραμεριστούν και να αποτραπούν όσα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα ετοιμάζονται.

Ο Φ. Βαρδής από τον ΟΤΕ αναφερόμενος στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τόνισε ότι δε χτυπάμε το θεσμό των αιρετών συνδικαλιστικών οργάνων αλλά τους συνδικαλιστές που προωθούν τη συναίνεση.

Ο κ. Οικονόμου από τις ιδιωτικές κλινικές, έθεσε ως αναγκαίο επιτακτικό στόχο το συντονισμό συνδικάτων, σωματείων και ομοσπονδιών για την ανάπτυξη της δράσης αλλά και την ανάγκη το ΠΑΜΕ να απευθυνθεί σε όσους περισσότερους εργαζόμενους μπορεί.

Ο Γ. Καταχανάς, αναφερόμενος στη θετική εμπειρία του Συντονιστικού των ΟΤΑ, ανέδειξε πως αυτή η εμπειρία δείχνει ως μοναδική επιλογή τον ανυποχώρητο ανειρήνευτο αγώνα χωρίς αυταπάτες.

Ο κ. Καλύβας, οικοδόμος, επισήμανε ότι η συντονισμένη δράση του ΠΑΜΕ με ομοσπονδίες και συνδικάτα έχει καταφέρει μέχρι ένα βαθμό να θέσει τις βάσεις για ένα ισχυρό μέτωπο πάλης και έτσι πρέπει να συνεχίσει.

Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της δράσης του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι κατάφερε να αναζωογονήσει με τη δράση του το συνδικαλιστικό κίνημα και να φέρει νέες δυνάμεις εργαζομένων στο προσκήνιο. Ακόμα μιλώντας για την έννοια της ενότητας τόνισε ότι το ΠΑΜΕ θέλει την ενότητα της εργατικής τάξης που θα κοντράρει την επίθεση της αστικής τάξης, ενώ μιλώντας για τον κοινωνικό διάλογο, υπογράμμισε ότι πουθενά στον κόσμο και ποτέ ο κοινωνικός διάλογος δεν απέφερε αποτελέσματα σε όφελος των εργαζομένων αλλά μόνο του κεφαλαίου. Επίσης τόνισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΑΜΕ είναι ο συντονισμός συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Ο κ. Γριβάδης, οικοδόμος, μετέφερε τη θετική εμπειρία του από το Μοσχάτο όπου με συμμετοχή και αλλοδαπών εργατών δημιούργησαν επιτροπή που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις.

Τέλος ο Δ. Σούκης από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ, ανέδειξε στην ομιλία του ότι σήμερα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ο μόνος πόλος αντίστασης των εργαζομένων είναι το ΠΑΜΕ και για αυτό όπως και προηγούμενα, θα πρέπει να αποτελέσει τον κύριο μοχλό μαχητικών διεκδικήσεων και όχι «κοινωνικών διαλόγων». Ο Γ. Πέρρος, κλείνοντας τις εργασίες της σύσκεψης, αφού ανακοίνωσε τα ονόματα των συνδικαλιστών που αναλαμβάνουν ρόλο συντονιστικού, κάλεσε σε συνεχή και εντατική δουλιά για την ανάπτυξη της αγωνιστικής δράσης.

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Κίνησης ΕΒΕ», ο Δ. Φέτσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ