Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ
Θερινή χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων
  • Αύριο η πανελλαδική εφτάωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία με συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις έδρες των ΠεΣΥ
  • Αρχισε χτες πενθήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ και αποχή των πανεπιστημιακών γιατρών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, θα βρεθούν αύριο οι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στις υπηρεσίες Πρόνοιας και στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που είχαν τρίωρες στάσεις εργασίας όλες τις μέρες της περασμένης βδομάδας, θα κορυφωθούν αύριο με την 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ - 4 μ.μ.), που έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αύριο επίσης θα γίνει στην Αθήνα στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ και του ΕΚΑΒ, οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Αντίστοιχα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει εξαγγείλει για αύριο εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

Η Επιτροπή Αγώνα Υγείας-Πρόνοιας με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να πάρουν την υπόθεση της προάσπισης της Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια τους, συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα. «Οι αγώνες και το περιεχόμενο που τους δίνουμε είναι δική μας υπόθεση», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα και επισημαίνει: «Τους ενισχύουμε, τους μαζικοποιούμε, αντιπαραθέτοντας το σύνολο των στόχων μας, τέτοιοι που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο των αναγκών μας, με μορφές και ένταση που να αντιστοιχούν στην επίθεση που δεχόμαστε».

Η απεργία στο ΙΚΑ

Με συμμετοχή που φτάνει, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), και το 100% σε πολλές υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ (πολυιατρεία κλπ.), άρχισε χτες και συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή 15.6.2001 η πρώτη πενθήμερη πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ έχει αποφασίσει άλλες τρεις πενθήμερες απεργίες.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Γιατρών ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), εκτός απ' τη συμμετοχή στην απεργία, αποφάσισε να γίνει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της βδομάδας και συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη (14.6.2001) στις 10 π.μ. Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή (15.6.2001) στις 10.30 π.μ. θα γίνει στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» Γενική Συγκέντρωση του ΣΕΥΠΙΚΑ, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Οι γιατροί του ΙΚΑ αγωνίζονται για την αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που διαφαίνεται από όσα γίνονται γνωστά για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας τόσο για την ΠΦΥ, όσο και για τον Οργανισμό Διαχείρισης των Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ). Επίσης, ζητούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Αποχή των πανεπιστημιακών γιατρών

Αποχή απ' όλες τις δραστηριότητές τους από χτες και μέχρι την Παρασκευή 15.6.2001 πραγματοποιούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αντιδρούν στις ρυθμίσεις του νόμου 2889/2001 που τους αφορούν, ενώ ζητούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης των φοιτητών, ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας, ενίσχυση των πανεπιστημιακών νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ