Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Να μπει τέρμα στα «μπάρκα του θανάτου»

Συγκέντρωση συνδικαλιστών για την τιμωρία των υπευθύνων του πολύνεκρου ναυαγίου, έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της δίκης

Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Μπροστά στις ευθύνες τους βρέθηκαν χτες το πρωί οι δικαστικές αρχές του Πειραιά, όταν συνδικαλιστές από σωματεία της πόλης συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της οδού Σκουζέ, για να μεταφέρουν το πάνδημο αίτημα για δικαίωση των αναρίθμητων ανθρώπων που τους κατάπιαν τα σαπιοκάραβα του περιβόητου, πρώτου στο κόσμο, στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών. Για να μεταφέρουν το αίτημα για τιμωρία, αυτών που στέλνουν μπάρκο στο θάνατο τους συναδέλφους τους.

Την αγωνιστική παρέμβαση στα δικαστήρια του Πειραιά διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων της πόλης. Αφορμή για την κινητοποίηση έδωσε η σκανδαλώδης απόφαση, που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη 7 Ιούνη το Εφετείο Πειραιά, να απαλλάξει τον εφοπλιστή Α. Ηλιόπουλο από την ποινή της πενταετούς φυλάκισης, η οποία του είχε επιβληθεί πρωτόδικα για το τραγικό ναυάγιο του πλοίου «Αϊρον Αντώνης», που, στις 3 Σεπτέμβρη του 1994, παράσυρε στον πάτο 24 ναυτεργάτες.

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του προϊσταμένου Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά και συνομίλησαν με τον αντικαταστάτη του. Ο τελευταίος έκανε λόγο για παραλείψεις, ενώ εμμέσως παραδέχτηκε ότι ο Α. Ηλιόπουλος με δόλο κίνησε τη διαδικασία της εσφαλμένης κλήτευσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το Εφετείο ως αιτιολογία για την απαλλακτική απόφαση. Στο τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υπογράμμισε τις ευθύνες των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης και γενικότερα της κυβέρνησης για τα όσα προκλητικά συμβαίνουν στα δικαστήρια του Πειραιά. «Εφοπλιστές - σημείωσε - καταδικασμένοι για ναυτικά εγκλήματα αθωώνονται και συνδικαλιστές σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με κατασκευασμένες κατηγορίες». Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να εντείνουν τον αγώνα για να κλείσει η μακάβρια λίστα των ναυτικών εγκλημάτων.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, στην αίθουσα του Εφετείου συνεχιζόταν η δίκη για το «Αϊρον Αντώνης», με μοναδικό πλέον κατηγορούμενο τον Δ. Μελισσηνό, γενικό διευθυντή του «Ελληνικού Νηογνώμονα». Της ιδιωτικής εταιρίας, δηλαδή, που αποτελεί ένα ακόμα «πλοκάμι» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, επιφορτισμένη με το ...έργο της έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων. Πιστοποιητικά, των οποίων η αξιοπιστία έχει «βουλιάξει» μαζί με το «Αϊρον Αντώνης», το «Δύστος», το «Σαμίνα» κλπ. Χτες, πρώτη μέρα εξέτασης μαρτύρων, κατέθεσε η Β. Κιουράνη, αδερφή του πνιγμένου πλοιάρχου και ο Γ. Τζούλης, τότε διευθυντής της ΔΕΕΠ. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Γ. Τζούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ