Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Νεκρός Αλβανός εργάτης

Ο 23χρονος Αλβανός Πρεντ Πιτσούκο σκοτώθηκε, ενώ ο 21χρονος Μπ. Ηλίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Δύο νέα εργατικά ατυχήματα - ένα θανατηφόρο και ένα πολύ σοβαρό - που έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή σε εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τραγικό τρόπο την πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας και την πλήρη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνουν ελεύθερο πεδίο στους βιομηχάνους να μην εφαρμόζουν κανένα μέτρο ασφάλειας.

Το θανατηφόρο ατύχημα, έγινε την Παρασκευή στη βιομηχανία οικοδομικών υλικών «ΑΡΜΟΣ» με θύμα τον 23χρονο Αλβανό εργάτη Πρεντ Πιτσούκο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος εργάτης εργαζότανε περίπου ένα χρόνο στην επιχείρηση και ήταν ανασφάλιστος και ανειδίκευτος. Ο εργοδότης τον χρησιμοποιούσε για όλες τις εργασίες και τη συγκεκριμένη στιγμή του δυστυχήματος, χειριζόταν κλαρκ. Οταν κατέβηκε για να εκτελέσει εργασία μπροστά από το μηχάνημα ένα άλλο διερχόμενο κλαρκ έπεσε πάνω στο μηχάνημα του άτυχου εργάτη, τον παρέσυσε και τον «κάρφωσε» με το πιρούνι του.

Το δεύτερο εργατικό ατύχημα - από το οποίο κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος - συνέβη την Πέμπτη στο εργοστάσιο της «ΕΛΒΙΕΜΕΚ» (καλυκοποιείο - πυριτιδοποιείο), όταν ο εργαζόμενος Μπάμπης Ηλίας, 21 ετών, έπεσε λιπόθυμος από αναθυμιάσεις βαφής που πραγματοποιούσε σε κλειστό χώρο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ασφάλειας. Γλίτωσε από τύχη καθώς έγινε αντιληπτός από συναδέλφους του και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα δύο εργατικά ατυχήματα που έγιναν έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες που γίνονται στην περιοχή, εξαιτίας των συνθηκών μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει κυβέρνηση και εργοδοσία. Μάλιστα, το θανατηφόρο είναι το πέμπτο που γίνεται σε διάστημα πέντε μηνών, στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων!

«Τα συνεχή θανατηφόρα δυστυχήματα στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων, αποτελούν τραγικό "ρεκόρ"», επισημαίνει στον «Ρ» ο Τ. Ριζόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΚ Θήβας και μέλος της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας της νομαρχίας Βοιωτίας. «Αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία των υπηρεσιών του κράτους και ελέγχων στους εργασιακούς χώρους. Αλλά και όταν - κάτω από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος γίνονται - είναι υποτυπώδεις με αστεία πρόστιμα που και αυτά σπανίως επιβάλλονται. Και οι άλλες υπηρεσίες όμως, όπως το ΙΚΑ, δε διενεργούν ελέγχους με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι. Δεν είναι τυχαίο, ότι το ΕΚ έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας εδώ και δύο χρόνια την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την απομάκρυνση των προϊσταμένων της Επιθεώρησης Εργασίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα», σημείωσε ο συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ