Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινδυνεύει και το ουζάκι μας!
  • Υπονομεύει η Κομισιόν τη διεθνή κατοχύρωση του ούζου ως ελληνικού προϊόντος
  • Να μη χαθεί το ούζο, όπως έγινε με τη φέτα, τόνισε σε Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης

Δε φτάνουν τα όσα έχει τραβήξει ο λαός μας τόσα χρόνια από τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα κινδυνεύει να χάσει και το ουζάκι του, αφού οι υπηρεσίες της ΕΕ με τη στάση τους υπονομεύουν τη διεθνή κατοχύρωση του «εθνικού ποτού».

Ενώ το ούζο είναι κατοχυρωμένο ως προϊόν ελληνικής ονομασίας και προέλευσης μέσα στην ΕΕ, η Κομισιόν, σε εμπορική συμφωνία που υπέγραψε με τη Νότια Αφρική, δε συμπεριέλαβε το ούζο στα κατοχυρωμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να ζητάει η Νότια Αφρική να παράγει η ίδια ούζο!

Μεταφέροντας την ανησυχία και την αγανάκτηση που επικρατεί στους ουζοπαραγωγούς της χώρας μας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης με Επίκαιρη Ερώτησή του ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μη χαθεί ένα ακόμα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, όπως έγινε παλιότερα με τη φέτα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χ. Ροκόφυλλος στην απάντησή του είπε ότι οι Νοτιοαφρικανοί, στα πλαίσια της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το ούζο και την ιταλική γράπα και έτσι η Ελλάδα έχει αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία. Παραδέχτηκε ότι ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ δεν υπερασπίστηκε το ούζο στις συνομιλίες με τους Νοτιοαφρικανούς και είπε ότι με τις ενέργειες της κυβέρνησης υπήρξε άμεση αντίδραση και εάν δε άρουν οι Νοτιοαφρικανοί την εξαίρεση του ούζου, η Ελλάδα θα συνεχίζει να μπλοκάρει τη σχετική εμπορική συμφωνία.

Οι ουζοπαραγωγοί είναι ανήσυχοι γιατί υπάρχει το προηγούμενο της απώλειας της φέτας, είπε στην τοποθέτησή του ο Στ. Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι ζητάνε την κατοχύρωση του ούζου και στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Καλές είναι οι διαπραγματεύσεις, είπε, αλλά εδώ πρέπει να έχουμε την κατηγορηματική σας εμμονή στην προστασία του ούζου ως ποτού ελληνικής προέλευσης και παραγωγής. Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό γιατί εάν οδηγηθούμε σε μία άλλη κατεύθυνση, πέρα από αυτήν την κατοχύρωση, θα υπάρχει σοβαρή και μεγάλη ευθύνη. Και εμείς ανησυχούμε, γιατί υπάρχει το προηγούμενο με τη φέτα. Αν αφήσουμε και ένα μικρό παραθυράκι, θα έχουμε άλλη μια απώλεια ενός προϊόντος ελληνικής προέλευσης και κατοχύρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ