Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεκλογικός πυρετός με δόσεις ... «κοσμικότητας»!

Το προεκλογικό σκηνικό χτες το μεσημέρι στο σταθμό του μετρό του Συντάγματος ήταν καλά στημένο: Ηταν εκεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, διοικητές οργανισμών, πλήθος «πράσινων» στελεχών...

Ηταν εκεί επίσης πολλοί καλλιτέχνες, «κοσμικοί» που δε λείπουν από καμιά τέτοιου είδους εκδήλωση, αλλά και όσοι αποτελούν «τον εθνικό κορμό» των στηριγμάτων της κυβέρνησης: Μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλοτραπεζίτες. Ηταν, δηλαδή, όλοι αυτοί - όπως εύγλωττα παρατήρησε δημοσιογράφος - που «κατά 99% μπαίνουν στο μετρό για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή τους»! Και πράγματι, θα ήταν παράλογο να απαιτήσει κανείς από έναν Βαρδή Βαρδινογιάννη ή από μια Μαριάνα Λάτση να χρησιμοποιούν το μετρό για να πηγαίνουν στις δουλιές τους...

Σ' αυτό το ακροατήριο, όμως, απευθύνθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, για να πείσουν ότι το μετρό είναι ένα αριστούργημα από πλευράς τεχνικής ή ακόμη και ότι θα γίνει το σκαλοπάτι για να «ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης, καθώς θα περιορίζει συνεχώς τις υποβαθμισμένες περιοχές», όπως δήλωσε ευθαρσώς ο πρωθυπουργός. Ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθαρά προεκλογική του ομιλία, να μοιράσει ένα πλήθος από «θα» για ακόμη περισσότερα μεγάλα έργα την εξαετία 2000-2006 και αμέσως μετά την ...«κοσμογονία» της ΟΝΕ.

Περισσότερο προεκλογικός ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο οποίος, ξεπερνώντας ακόμη και τον εαυτό του, θυμήθηκε ότι οι γλάροι έχουν εξαφανιστεί από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων - κι ας μη έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, φυσικά με δική του ευθύνη και της κυβέρνησης... Και βέβαια δεν παρέλειψε ούτε κι αυτός να αναφερθεί στην «κοσμογονία» των μεγάλων έργων που συντελούνται στη χώρα...

Κατόπιν όλων αυτών βέβαια κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον ότι οι εκλογές έρχονται πολύ σύντομα, έστω κι αν ξαναβγεί Πρόεδρος ο Κ. Στεφανόπουλος.

Κι όμως όλες αυτές οι αΜΕΤΡΟεπείς δηλώσεις γίνονταν για ένα έργο που:

  • Εγκαινιάζεται με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο χρόνων από τη συμβατική προθεσμία (ήταν να παραδοθεί το Νοέμβρη του 1997).
  • Παραδίδεται στον αθηναϊκό λαό κουτσουρεμένο: Μόνο τα 11,5 χιλιόμετρα από τα 19 που είχαν ανατεθεί το 1991 στους εργολάβους να φτιάξουν.
  • Στοίχισε ο «κούκος αηδόνι» από τις υπερβάσεις και τα «πανωπροίκια». Χτες αποκαλύφθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το κατασκευαστικό κόστος σήμερα «τρέχει» στα 705 δισ. δρχ. Δηλαδή στοιχίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 37 δισ. δρχ. το χιλιόμετρο - κι ακόμη είναι μισοτελειωμένο. Και βέβαια το κόστος αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα 40 δισ. δρχ. το χιλιόμετρο, αν σ' αυτό υπολογιστούν τα έξοδα της «Αττικό Μετρό», οι πληρωμές της «Μπέχτελ», οι διάφορες μελέτες κ.λπ., που συνολικά ξεπερνούν τα 100 δισ. δρχ.
  • Αρχίζει να λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις, όπως σταθμών μετεπιβίβασης και γκαράζ.

Εκείνος βέβαια που έδωσε «τα ρέστα» του στα χτεσινά εγκαίνια ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος, απολογούμενος ακόμη και για την καθυστέρηση δεκαετιών για την κατασκευή του έργου, είπε ότι μόνο τώρα η Ελλάδα είναι δυνατή για να εκτελέσει τέτοια έργα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση που της δίνει τα κονδύλια για να το πράξει, λες και η ΕΕ μόνο δίνει και δεν εισπράττει πολλαπλάσια, καθώς και την πολιτική της μας επιβάλλει και το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων έργων τα κατασκευάζουν οι δικές της εταιρίες, απολαμβάνοντας και τα υπερκέρδη...

Λίγη από την προεκλογική δόξα της κυβέρνησης έσπευσαν βέβαια να κλέψουν κατά τα χτεσινά εγκαίνια και άλλοι, όπως η ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο Στ. Μάνος και η Μ. Δαμανάκη, οι οποίοι έκαναν σχετικές δηλώσεις.

  • Να υπενθυμίσουμε ότι το κουτσουρεμένο μετρό θα αρχίσει τις διαδρομές του από σήμερα. Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο θα λειτουργήσει από τις 9 π.μ. έως τις 11 μ.μ. με εισιτήριο δωρεάν. Από τη Δευτέρα όμως αρχίζουν τα κανονικά δρομολόγια (5.30 π.μ. - 12 μεσάνυχτα) με το τσουχτερό εισιτήριο των 250 δρχ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γεμάτη υπερβάσεις και απειλές για «φουσκωμένα» διόδια! (2004-12-21 00:00:00.0)
Για δες καιρό που διάλεξε... (2003-11-05 00:00:00.0)
Προεκλογικός αποπροσανατολισμός μέσω ...Σπάτων (2000-03-21 00:00:00.0)
Με όπλο τη δημαγωγία και τον ...Τρικούπη (1999-03-17 00:00:00.0)
Καρκινοβατεί και η Εγνατία (1999-03-11 00:00:00.0)
Αχόρταγοι οι εργολάβοι... (1998-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ