Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν οι εργαζόμενοι

Η κυβέρνηση με τους πανηγυρισμούς προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της

Σε δύο κατευθύνσεις στοχεύει η κυβέρνηση, με τους πανηγυρισμούς για το μετρό: Να εκμεταλλευτεί εκλογικά τη λειτουργία του μετρό και, από την άλλη, να κρύψει από τους εργαζόμενους τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την πολύχρονη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, τον υπερτριπλασιασμό του κόστους κατασκευής και το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του.

Αυτό επισημαίνουν, με ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές, με την υπογράμμιση ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το μεγάλο αυτό έργο σαν ένα ακόμη κανάλι μεταφοράς τεράστιων χρηματικών ποσών από τους εργαζόμενους στους ξένους και ντόπιους μεγαλοκαπιταλιστές, που ανέλαβαν την εργολαβία κατασκευής του μετρό.

Οσον αφορά το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι, τονίζεται ότι από την έναρξη των εργασιών μέχρι σήμερα δηλώθηκαν πάνω από 1.100 μικρά ή μεγάλα ατυχήματα (έγιναν και άλλα που δε δηλώθηκαν), ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται: Τρία θανατηφόρα, πέντε αναπηρίες, μια τύφλωση, 20 ακρωτηριασμοί και 350 ως 400 πνευμονοπάθειες. Τα ατυχήματα αυτά - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - έγιναν γιατί το έργο κατασκευάζεται με τη λογική της αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς.

Οι εργαζόμενοι της Αθήνας, εκτός του ότι πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν με ιδρώτα, αίμα και αφάνταστη ταλαιπωρία την κατασκευή του μετρό, καλούνται τώρα από την κυβέρνηση να πληρώσουν το υπέρογκο εισιτήριο των 250 δρχ. για τη χρήση του «κολοβού» μετρό, σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν την κυβέρνηση και όσους άλλους κινούνται, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, στη λογική της οικονομίας της αγοράς, καθώς, και από την κατασκευή του μετρό, αποδείχτηκε ότι γι' αυτούς πρωτεύει το κέρδος των πλουτοκρατών.

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν και να απαλλαγούν για πάντα από την κυβέρνηση και όλους αυτούς που λειτουργούν σαν μεσίτες και ατζέντηδες της ολιγαρχίας του πλούτου, θησαυρίζοντας σε βάρος του εργαζόμενου λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ