Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνονται ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και ανταγωνισμοί για τα εμβόλια

Ανοιχτές σε ξεχωριστές συμφωνίες για το ρωσικό εμβόλιο Γερμανία και Ιταλία - Διαπραγματεύσεις για την παραγωγή του

Την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 124 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν τα 2,729 εκατ., οι εμβολιασμοί συνεχίζουν με πολύ αργούς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα της παραγωγής των εμβολίων με γνώμονα το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος και της υποταγής τους σε οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Την όξυνση του ανταγωνισμού για την εξασφάλιση εμβολίων και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα επιβεβαίωσε με νέα δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι η ΕΕ «έχει την επιλογή να απαγορεύσει μια προγραμματισμένη εξαγωγή» εμβολίων αν δεν λαμβάνει αντίστοιχα εμβόλια από άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε χώρες που παράγουν οι ίδιες εμβόλια, «δείχνοντας» πάλι προς τη Βρετανία. «Το μήνυμα προς την "AstraZeneca" είναι: Πρώτα εκπληρώνετε τη σύμβασή σας με την Ευρώπη, πριν αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», επισήμανε.

«Πολλά εμπόδια» για το ρωσικό εμβόλιο λέει η Κομισιόν...

Παράλληλα, την ώρα που αυξάνονται οι διεργασίες και στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία κ.ά.), για να διασφαλιστεί σύντομα η πρόσβαση στο ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», ακόμα και με ξεχωριστές συμφωνίες αν δεν προχωρήσει η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι βλέπει «σημαντικά εμπόδια». Ανέφερε μάλιστα ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί αίτηση έγκρισης για το "Sputnik"» στον ΕΜΑ, «είμαστε μόνο σε προπαρασκευαστικό στάδιο, κατά το οποίο η εταιρεία παρέχει αρχικά δεδομένα».

Εξειδικεύοντας βέβαια τα «εμπόδια», εστίασε περισσότερο στο οικονομικό - παραγωγικό κομμάτι, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ρωσικής πλευράς με μια σειρά από φαρμακοβιομηχανίες για παραγωγή του εμβολίου σε χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.).

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε: «Τα τρέχοντα προβλήματα με το εμβόλιο της "AstraZeneca" δείχνουν πόσο σημαντικά είναι ορισμένα ζητήματα: Είναι ο κατασκευαστής σε θέση να χορηγήσει το εμβόλιο στις απαιτούμενες ποσότητες; Πού είναι τα εργοστάσια, ποιες είναι οι δεσμεύσεις;». Ισχυρίστηκε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ικανότητα παραγωγής του εμβολίου.

...ξεχωριστές συμφωνίες εξετάζουν Γερμανία και Ιταλία

Σε κάθε περίπτωση, υπέρ μιας ξεχωριστής συμφωνίας της Γερμανίας για το ρωσικό εμβόλιο «αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι» τάχθηκε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα των δόσεων που μπορούν να παραδοθούν. Υπενθύμισε δε πως η Γερμανία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Ρωσία για θέματα που αφορούν το εμβόλιο. Αντίστοιχα, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είπε πως είναι υπέρ των παραγγελιών μέσω ΕΕ, αλλά αν αυτό δεν συμβεί «θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο» για το ρωσικό εμβόλιο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας: «Σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο "Sputnik", αν η ΕΕ πορευθεί αυτόν το δρόμο, καλώς. Διαφορετικά οι χώρες - μέλη θα προχωρήσουν με διαφορετικό τρόπο - και μόνες τους - με ρεαλιστική προσέγγιση». Η Λάτιο, περιφέρεια της Ρώμης, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει επιστημονική αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου, στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι» της Ρώμης, «εν αναμονή της σχετικής άδειας του ΕΜΑ». Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η αξιολόγηση «μας επιτρέπει να κάνουμε ένα άλμα στην ανάγκη προμήθειας εμβολίων».

Ο δε επίτροπος που είναι επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΕ για τα εμβόλια, Τιερί Μπρετόν, σε μια εκ πρώτης όψεως αντιφατική τοποθέτηση, που είναι ωστόσο ενδεικτική και για τα εξελισσόμενα παζάρια και για τις αντιθέσεις εντός της λυκοσυμμαχίας, δήλωσε πως η ΕΕ «δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη από το "Sputnik V"», καθώς «έχουμε σαφώς την ικανότητα να παραδώσουμε 300 - 350 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου», ενώ το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) έχει δηλώσει πως μπορεί να παραδώσει μόλις 50 εκατ. δόσεις στην ΕΕ από τον Ιούνη. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι η ΕΕ «θα πρέπει να βοηθήσει τη Ρωσία στην παραγωγή του εμβολίου της»...

Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς

«Εάν πρόκειται για επίσημη θέση της ΕΕ, ενημερώστε μας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε έγκριση από τον EMA λόγω των πολιτικών σας προκαταλήψεων», απάντησε το RDIF.

Σχολιάζοντας ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «αναρωτήθηκε» «ποια συμφέροντα προστατεύουν και αντιπροσωπεύουν αυτοί οι άνθρωποι, συμφέροντα ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών ή συμφέροντα πολιτών ευρωπαϊκών χωρών». Τόσο η ΕΕ όσο και η Ρωσία βέβαια αξιοποιούν τα εμβόλια ως γεωπολιτικό - οικονομικό «όπλο», με χαμένους και στις δύο πλευρές τους λαούς, με πολύ χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού.

Το θέμα συζητήθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι ρωσικές φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να λάβουν υπόψη τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς και τη ζήτηση εμβολίων για την ανάπτυξη των βιομηχανικών τους δυνατοτήτων.

Ο EMA θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Ρωσία τον Απρίλη για να επιθεωρήσει κλινικές δοκιμές και την παραγωγή του «Sputnik V». Ο επικεφαλής του ΕΜΑ δήλωσε πως επί του παρόντος γίνεται η «κυκλική αξιολόγηση» του εμβολίου, «οπότε θα επανεξετάσουμε όλα τα δεδομένα μόλις συλλεχθούν για να τα εγκρίνουμε γρηγορότερα».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνεχίζει τις συμφωνίες για παραγωγή του «Sputnik V» σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά, την τελευταία βδομάδα, κλείστηκαν δύο ακόμη συμφωνίες για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου από τις ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες «Virchow Biotech» και «Stelis», ενώ στην Ινδία δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση και συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές. Εχει ήδη προηγηθεί αντίστοιχη συμφωνία με την ινδική εταιρεία «Hetero».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ