Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λάθος μηνύματα» σε έναν «συνεχιζόμενο διάλογο»

Στο φόντο και της έκθεσης που συζητήθηκε χτες από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ζ. Μπορέλ αναμενόταν να έχει αργά χτες επαφές με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, το παζάρι Δύσης - Τουρκίας φουντώνει και στο φόντο των πυκνών εξελίξεων στο εσωτερικό της γείτονος. Χτες ήταν η σειρά του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να δηλώσει ότι «σχετικά με την Τουρκία, υπάρχουν φως και σκιά». Μίλησε για «μεικτά μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία» και πρέπει να συζητηθούν, προσθέτοντας πάντως ότι «θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε σε έναν συνεχιζόμενο διάλογο» μεταξύ άλλων «για να εγκύπτουμε σε ζητήματα, στα οποία πιστεύουμε πως η Τουρκία στέλνει τα λάθος μηνύματα».

Στα «λάθος μηνύματα» ο Γερμανός αξιωματούχος περιέλαβε και τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP, τα οποία συνδέονται με ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία. Την Κυριακή, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τελικά μέσα στα γραφεία του HDP στη Βουλή τον Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, του οποίου η βουλευτική ασυλία έχει αρθεί και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων με κατασκευασμένες κατηγορίες περί «διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας». Ο Γκεργκερλίογλου - που τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από μερικές ώρες, προς το παρόν - συνελήφθη στο πλαίσιο νέας «έρευνας» για... συνθήματα που βουλευτές του HDP φέρεται να φώναξαν υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιδρυτή του ΡΚΚ.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο των αντεγκλήσεων Δύσης - Τουρκίας (π.χ. ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» και μίλησε για «επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο») βρέθηκε και η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για αποχώρηση από τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011), που συνιστούσε κατάρτιση νόμων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση εμφάνισε ως λόγο αποχώρησης από τη Συνθήκη το ότι η αρχική πρόθεση «παραποιήθηκε από κάποιους που προσπαθούν να παρουσιάσουν ως κάτι φυσιολογικό την ομοφυλοφιλία», ενώ η Αγκυρα επικαλέστηκε και «σοβαρές ανησυχίες» άλλων χωρών - μελών της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη Συνθήκη, όπως η Πολωνία, όπου κρίθηκε αντισυνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση.

Τέλος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αντικαταστάθηκε πάλι - για 4η φορά από τον Ιούλη του 2019 - ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (ΚτΤ), Ν. Αμπάλ (πρώην υπουργός Οικονομικών που διορίστηκε επικεφαλής της ΚτΤ τον περασμένο Νοέμβρη) και στη θέση του ανέλαβε καθήκοντα ο οικονομολόγος Σ. Καβτζίογλου. Χτες το πρωί, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν δύο φορές μετά από ισχυρή πτώση του βασικού του δείκτη, εκφράζοντας την ανησυχία που προκαλεί η ούτως ή άλλως βαθιά ύφεση που πλήττει και την τουρκική οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ