Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Θετική αποτίμηση, πιο ψηλά ο πήχης

Από κινητοποίηση στα Χανιά, ενάντια στον ελλιμενισμό αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα
Από κινητοποίηση στα Χανιά, ενάντια στον ελλιμενισμό αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα
Με την ομόφωνη υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή νέου οργάνου έγινε την περασμένη Κυριακή 30 Μάη στο Ηράκλειο η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην πρώτη της συνεδρίαση, η νέα Επιτροπή Περιοχής επανεξέλεξε Γραμματέα τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ.

Κοινή διαπίστωση στην εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής και στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων ήταν ότι η Οργάνωση έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει το επόμενο διάστημα ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα, με «όπλο» τις Αποφάσεις του Συνεδρίου, βάζοντας φιλόδοξους στόχους στο ανέβασμα της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς, στην παρέμβαση στο κίνημα, στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, στην οικοδόμηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ο προβληματισμός και η γενίκευση της πείρας για την εξειδίκευση της στρατηγικής σε κάθε χώρο που δρα η Οργάνωση, ώστε να προωθείται εύστοχα η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης και να συσπειρώνονται δυνάμεις γύρω από το Κόμμα.

Αναδείχτηκε ως καθοριστικό στοιχείο η ενίσχυση της ιδεολογικής μορφωτικής δουλειάς στις γραμμές του Κόμματος, για την ποιοτική αναβάθμιση της δουλειάς των ΤΕ και των ΚΟΒ, ειδικά σε μια Οργάνωση με μεγάλο ποσοστό νέων μελών και χαμηλό μέσο όρο φυσικής ηλικίας.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή της Κρήτης, οι εξελίξεις στην περιοχή και ο αστικός σχεδιασμός για την ανάκαμψη, που εστιάζει στις «πράσινες επενδύσεις» στην Ενέργεια, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην καινοτομία με επίκεντρο το ερευνητικό και τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, όπως και στις Μεταφορές.

Στο επίκεντρο παραμένει βέβαια ο Τουρισμός, που αποτελεί το 47% του τοπικού ΑΕΠ. Στόχοι του κεφαλαίου είναι η παραπέρα ανάπτυξη του κλάδου, με «βελτίωση» του τουριστικού προϊόντος, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προσέλκυση πιο υψηλών «βαλαντίων», μέσω της καλύτερης διασύνδεσης με άλλους κλάδους, όπως ο Πολιτισμός, η διατροφή, η Υγεία και το περιβάλλον.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για καλύτερη και πιο σταθερή παρακολούθηση της παρέμβασης του αστικού κράτους στην περιοχή, μέσω και της περιφερειακής διοίκησης (στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, «υπόγεια» και της ΝΔ), αλλά και της παρέμβασης των άλλων κομμάτων, που ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή, διατάσσοντας κορυφαία στελέχη τους.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική διαστρωμάτωση, όπως αναφέρθηκε εισηγητικά, παρά το πολύ υψηλό ποσοστό εργατοϋπαλλήλων στο σύνολο του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, ένα μεγάλο μέρος εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπληρωματικό εισόδημα - έστω και φθίνον - από ιδιοκτησία αγροτικών ή τουριστικών ακινήτων, γεγονός που ασκεί έντονη επίδραση στη διαμόρφωση της συνείδησης και αξιοποιείται πολλαπλά από τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις.

Στη συζήτηση ξεχώρισε η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, που επιδρά καταλυτικά, λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει η Σούδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και των γενικότερων ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τονίστηκε η ανάγκη να «ανέβουν» η ετοιμότητα και η παρέμβαση του Κόμματος μπροστά στις εξελίξεις.

Από την πλούσια συζήτηση ξεχώρισε η εκτίμηση πως η βελτίωση της δουλειάς της ΚΟ ήταν αποτέλεσμα καλύτερου προσανατολισμού στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, καλύτερης επεξεργασίας θέσεων και παρακολούθησης της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης και αντιπαράθεσης σε μία σειρά από κλάδους, όπως στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στο Εμπόριο, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια και την Ερευνα, στους καλλιτέχνες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους αγρότες.

Τέλος, η Συνδιάσκεψη εκτίμησε πως το ανεβασμένο κύρος που κατέκτησε το Κόμμα την περίοδο της πανδημίας, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης του λαού, αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την εκπλήρωση των στόχων που βάζει η Οργάνωση με βάση τις Αποφάσεις που θα πάρει το 21ο Συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ