Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΑΜΑ - ΞΑΝΘΗ
Η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις στην περιοχή

Ανακοίνωση της «Διανομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

Τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου στην Καβάλα γίνεται προκειμένου να καταπραΰνει τις αντιδράσεις για τη λεηλασία της περιοχής της λιμνοθάλασσας Βάσοβα και να επηρεάσει την ήδη προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη, για τη δημιουργία αποθηκών καυσίμων στην περιοχή, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Διανομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης (ΔΑΣΥ).

Σήμερα και αύριο η Β. Παπανδρέου θα επισκεφτεί την περιοχή και η ΔΑΣΥ θεωρεί ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τους εργαζόμενους και γενικότερα τις δυνάμεις που αντιστέκονται στις επιλογές του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η κυβερνητική πολιτική, τουλάχιστο στα θέματα της άμεσης αρμοδιότητας της κ. υπουργού. Ομως, όπως φαίνεται, οι παράγοντες του νομού θα αναλωθούν σε θέματα συγκοινωνιακών έργων, όπως η Εγνατία και το νέο λιμάνι.

Η ΔΑΣΥ με ανακοίνωσή της καλεί την Β. Παπανδρέου να απολογηθεί «για την παράδοση της δυτικότερης περιοχής του "Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης", δηλαδή της λιμνοθάλασσας Βάσοβα, στις πολυεθνικές του ενεργειακού τομέα. Πράξη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το χαρακτήρα της περιοχής, όσο και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ερμηνεία ο συμβολισμός ότι ενώ συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της επισκέψεις στο δάσος της Δαδιάς του Εβρου και στη Βιστωνίδα, παραλείπει να επισκεφθεί το Δέλτα του Νέστου και τις λιμνοθάλασσες», αναφέρει.

Επίσης καλεί την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να απαντήσει:

- Σχεδιάζεται, ναι ή όχι, η εγκατάσταση διυλιστηρίου στην περιοχή της Βάσοβας;

- Γιατί στις 12/9/2001 διακόπηκε η σύμβαση με το ειδικό γραφείο που εκπονούσε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το «Εθνικό Πάρκο» και γιατί, ακόμη και μετά τη διακοπή εκείνη, το υπουργείο συνεχίζει να κωλυσιεργεί στο θέμα του τελικού καθορισμού του καθεστώτος που θα το διέπει;

- Ποια είναι «τα υπέρ» της κατασκευής δεύτερης γέφυρας στο Νέστο, αντί της διαπλάτυνσης αυτής που υπάρχει, λύση που η κυβέρνηση απέκλεισε;

- Σχεδιάζεται νέο καθαρά στρατιωτικό και ΝΑΤΟικό λιμάνι, για την περιοχή της Ν. Περάμου;

Μάλιστα, ειδικότερα για το νέο λιμάνι και την προσπάθεια ορισμένων παραγόντων του νομού να κάνουν τη διεκδίκησή του σημαία του τοπικού αγώνα για την ανάπτυξη, η ΔΑΣΥ αναφέρει: «Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι ένα τέτοιο έργο, όσο και αν είναι απαραίτητο, δεν είναι και το άπαν, ο δε υπερβολικός ζήλος δεν πείθει, όταν συνοδεύεται από πλήρη απραξία στο θέμα της παραγωγικής υποβάθμισης και από πλήρη σύμπραξη στο θέμα τής, με κάθε τρόπο, διείσδυσης στα Βαλκάνια. Πώς μπορεί να φωνάζει για το λιμάνι και να δέχεται το δούλεμα με το "Γιαλί", τη "μετακόμιση" της "Μπιάνκα Παγγαίο" σε γειτονικές χώρες και την ερευνητική και εξορυκτική απραξία της "ΝΤΕΝΙΣΟΝ";».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ