Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ»
Στο προσκήνιο συμβιβαστική πρόταση

Βιάζονται οι Ευρωπαίοι να κλείσουν το θέμα του ευρωστρατού, καθώς από τον προσεχή Ιούλη η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες για κάποιο συμβιβασμό.

Το γεγονός αυτό επισήμανε και ο προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι μετά την 1η Ιουλίου η επίλυση του προβλήματος θα γίνει δυσκολότερη. Μάλιστα, ο Ισπανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα, η διέξοδος να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης.

Η «ελπίδα» που διατύπωσε ο Ισπανός υπουργός φαίνεται ότι βασίζεται σε κάποια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο παρασκήνιο. Ετσι, λοιπόν, κατά πληροφορίες από τουρκικές πηγές που επικαλείται το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», μια ισπανική συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται να εξετάστηκε σε πρόσφατη συνάντηση Παπανδρέου - Σολάνα - Πικέ και η οποία, εφόσον υιοθετηθεί θα ενταχτεί στα συμπεράσματα της Σεβίλλης περιήλθε ανεπισήμως σε γνώση της τουρκικής πλευράς και φαίνεται ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν έχει απορριφθεί. Αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια εξασφαλίζεται η διαδοχή των ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και έτσι από το ΝΑΤΟ περνούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σε χτεσινή του ομιλία σε ημερίδα που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί το κείμενο της Αγκυρας, στη βάση του οποίου η Τουρκία, αν και μη μέλος της ΕΕ, αποκτούσε το δικαίωμα να έχει λόγο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ευρωστρατού. Ο πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ) πρέπει να προσλάβει βαθμιαία τα χαρακτηριστικά ενός "συλλογικού συστήματος ασφαλείας", που βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής, καταστατικά ενσωματωμένες στη Συνθήκη», υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο σύστημα, χωρίς να είναι αντίθετο προς το ΝΑΤΟ, εδράζεται στη θεσμική αυτονομία και εξυπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό ακριβώς, είπε ο πρωθυπουργός, δε δεχόμαστε ρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που αντιστρατεύονται την αυτονομία και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό και απορρίπτουμε το ετεροβαρές κείμενο της Αγκυρας». Βέβαια, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το παράθυρο του συμβιβασμού, συμπληρώνοντας ότι «χωρίς τροποποιήσεις που θα ικανοποιούν τις στοχεύσεις μας και κατοχυρώνουν τα συμφέροντά μας, κανένα κείμενο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Η ασφάλεια της Ενωσης, και πολύ περισσότερο η ασφάλεια της χώρας, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκπτώσεων ή αβέβαιων ρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ