Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διερευνώνται τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών συζήτησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στη χτεσινή πρωινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας απόλυτη ικανοποίηση, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, που διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά, ανέφερε ότι αυτό θα είναι και το αντικείμενο των συνομιλιών του Γενικού Γραμματέα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Σε ερώτηση ποιο είναι το κυριότερο εμπόδιο, απάντησε ότι δεν είναι φρόνιμο αυτή τη στιγμή για κάθε πλευρά να πει ποιο είναι αυτό. Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέδειξε ότι πρέπει να αναμένουμε να δούμε εάν ο Γενικός Γραμματέας θα επιτύχει συνεννόηση με τις δύο πλευρές, για τους τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εξερχόμενος του Προεδρικού, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, παρακάθησε σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, Αλέκο Μαρκίδη, Ιωάννη Κασουλίδη, Μιχάλη Παπαπέτρου και Παντελή Κούρρο.

Στο Προεδρικό Μέγαρο κλήθηκε και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρήστος Παναγόπουλος.

Η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Κόφι Ανάν άρχισε στις 10.30 χθες το πρωί και έληξε στις 12.10. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου Κληρίδη, παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Αλβάρο ντε Σότο και του υφυπουργού παρά τω προέδρω Παντελή Κούρου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης υποδέχτηκε τον Γενικό Γραμματέα στην είσοδο του Προεδρικού, όπου και αντάλλαξαν θερμή χειραψία και αμέσως αποσύρθηκαν στο προεδρικό γραφείο με τους συνεργάτες τους.

Σε κάποια στιγμή της συνομιλίας τους και πριν τα τηλεοπτικά συνεργεία αποχωρήσουν από την αίθουσα των συνομιλιών, ο Κόφι Ανάν είπε στον Πρόεδρο Κληρίδη:

«Πάντα εσείς έρχεστε σε εμένα. Τώρα έρχομαι εγώ σε σας». Στις τρεις και τριάντα το απόγευμα, ο Κόφι Ανάν μετέβη στα Κατεχόμενα, όπου και συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Στις 7 το βράδυ, είχε κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε δείπνο, το οποίο παρέθεσε στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, στην περιοχή του αεροδρομίου, που ελέγχεται από την ειρηνευτική δύναμη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην προχθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε επιτακτικά το θέμα της πολιτικής ισότητας και, μάλιστα, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αναγνώρισης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ακολούθησε έντονη συζήτηση μεταξύ των δυο ηγετών. Επιπλέον ο Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε την απομάκρυνση του Αλβάρο ντε Σότο από τις συνομιλίες, αφού τον θεωρεί υπεύθυνο για ελλιπή, όπως υποστηρίζει, ενημέρωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μπ. Ετσεβίτ

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και σημείωσε ότι το Κυπριακό επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Στο θέμα της Κύπρου έχω ελπίδες γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πηγαίνει στο νησί και δηλώνει ότι θα επισκεφθεί και την τουρκική πλευρά, δηλαδή δίνει στην τουρκική πλευρά την ίδια σημασία που δίνει και στην ελληνοκυπριακή», είπε ο Μπ. Ετσεβίτ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου της εφημερίδας «Ραντικάλ» στην Αγκυρα, Μουράτ Γιετκίν.

«Οσο και αν δεν περιμένω κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από την επίσκεψη του Κόφι Ανάν, θεωρώ ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο Μπ. Ετσεβίτ και πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες», έγραφε χτες ο Μ. Γιετκίν. «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει πια να δούνε την πραγματικότητα: Μια λύση που δε θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τούρκων δε θα είναι λύση», είπε, τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί δύο διαφορετικών λαών και εθνών στο νησί.

Επιστολή του Μπους

Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τού απέστειλε επιστολή, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Μπους εκφράζει την ολόθερμη προσωπική του υποστήριξη στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκφράζει, επίσης, προσωπικά τη θερμή υποστήριξή του στο ταξίδι του Γενικού Γραμματέα και τονίζει τη σημασία να υπάρξει λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, αναφέροντας τον Ιούνιο ως σημαντική ημερομηνία για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ