Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Ψηφίστηκε «εν ριπή οφθαλμού»
  • Χρειάστηκαν μόλις δύο συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και την ερχόμενη βδομάδα συζητιέται στην Ολομέλεια
  • Παραμένει η τροπολογία με κάποιες επιμέρους αλλαγές

Εν «ριπή οφθαλμού» η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» που διαιωνίζει τη «διαπλοκή» ΜΜΕ και προμηθειών του δημοσίου στο οποίο περιέχεται και η τροπολογία που καταφανώς ευνοεί συγκεκριμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε βάρος των περισσότερων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο άρχισε να συζητιέται προχθές το βράδυ και χθες το μεσημέρι είχαν ψηφιστεί και τα άρθρα του ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα ψηφιστεί και από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας επέμεινε στην ψήφιση της περιβόητης τροπολογίας και απλώς έκανε σ' αυτήν ορισμένες αλλαγές. Συγκεκριμένα στους ενημερωτικούς σταθμούς που θα μπορούν να χρησιμοποιούν «δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής» θα πρέπει να απασχολούνται 35 δημοσιογράφοι, μέλη των ενώσεων συντακτών αντί για 50 που προβλεπόταν αρχικά. Η δε απασχόλησή τους θα πρέπει να είναι με συμβάσεις εργασίας αντί για «οποιαδήποτε νομική σχέση» που αναφερόταν αρχικά.

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ έχοντας «δέσει το γάιδαρό τους» αφού εξυπηρετούνται με το νομοσχέδιο τα συμφέροντά τους, χθες περιφρόνησαν την κοινοβουλευτική επιτροπή και δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της για ακρόαση. Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της επιτροπής και όπως παρατήρησε ο Σπ. Στριφτάρης φάνηκε ποιοι είναι αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία.

Στην επιτροπή προσήλθε μόνο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκος ο οποίος είπε ότι το κακό ξεκινάει από τη συνταγματική πρόβλεψη για το «βασικό μέτοχο» που περιορίζει το θέμα της «διαπλοκής» μόνο σ' αυτό χωρίς να λαμβάνει υπόψη άλλες παραμέτρους όπως το μερίδιο που έχει η επιχείρηση στην αγορά κάτι που θα εμπόδιζε τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στα ΜΜΕ.

Για την τροπολογία είπε ότι η ΕΣΗΕΑ «δε δέχεται την παροχή και δεύτερης συχνότητας και η τυχόν παροχή δεύτερου σημείου εκπομπής, είναι θέμα τεχνικό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδέεται ή να αποτελεί εφαλτήριο για την παροχή δεύτερης συχνότητας». Παρατήρησε όμως ότι η ΕΣΗΕΑ δε θα είχε αντίρρηση για το δεύτερο σημείο εκπομπής προκειμένου οι ειδησεογραφικοί σταθμοί να μπορούν να καλύπτουν όλο το νομό. Ζήτησε η απασχόληση των συντακτών στους σταθμούς να είναι σύμβαση «εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης» και πρότεινε να οριστεί ότι μέχρι να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με τους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς να ισχύει για τους συντάκτες που εργάζονται σε αυτούς η συλλογική σύμβαση που υπογράφει η ΕΣΗΕΑ με την ΕΙΗΕΑ. Τέλος ζήτησε - και ο υπουργός αποδέχτηκε - να μην υποχρεώνονται οι ραδιοσταθμοί να μεταδίδουν μηνύματα σε περιπτώσεις «προστασίας δημοσίου συμφέροντος» γιατί «κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και ελέγχους των κρατικών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ