Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Λάθος δρόμος!

Ο αγροτικός κόσμος καλώς τιμωρεί, με την ψήφο του, το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει συμφέρον να βοηθήσει τη ΝΔ να καταλάβει την κυβερνητική εξουσία για να ασκήσει την ίδια αντιαγροτική, καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Για «τεράστια νίκη» στον αγροτικό κόσμο κάνει λόγο η ηγεσία της ΝΔ, επικαλούμενη τα υψηλά ποσοστά που έλαβαν υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι, τους οποίους στήριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επαρχία και δη στις αγροτικές περιοχές. Και προκειμένου να πείσει περί του λόγου το ασφαλές επικαλείται, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «πανηγυρικής αγροτικής νίκης», τα αποτελέσματα των εκλογών στη Θεσσαλία - την αγροτομάνα της Ελλάδας και «πηγή» όλων των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά την τελευταία δεκαετία - ισχυριζόμενη ότι οι υποψήφιοί της για τις νομαρχίες και τους δήμους της περιοχής πέτυχαν «περίλαμπρες νίκες», κατατροπώνοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.

Η άνοδος της ΝΔ

Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ εμφανίζεται με αυξημένη εκλογική δύναμη στη Θεσσαλία, καθώς οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους νομάρχες που υποστήριξε αύξησαν το ποσοστό σε σχέση με το 1998, κι ένας μάλιστα - ο υποψήφιος στη Μαγνησία - εκλέχτηκε από τον α΄ γύρο των εκλογών.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Λάρισας είχε αύξηση 16,5%, στη Μαγνησία 11,9% και στα Τρίκαλα 7,4%, ενώ στην Καρδίτσα, όπου υπήρχε κι άλλος υποψήφιος νομάρχης από τον ίδιο χώρο, είχε μείωση 2,4%. Επιτυχία, επίσης, θεωρείται η εκλογή από τον α΄ γύρο του δημάρχου Τρικάλων, καθώς και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που υποστηρίζει στις πρωτεύουσες των τριών υπολοίπων νομών προηγούνται, με διαφορά, των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος.

Η πτώση του ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη, εμφανής και μεγάλη είναι η νέα πτώση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις εκλογές του 1998, παρά τη μείωση των δυνάμεών του και τότε, είχε καταφέρει, τελικά, να εκλέξει τρεις από τους τέσσερις νομάρχες και έναν από τους τέσσερις δημάρχους πρωτευουσών πόλεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας έχουμε πτώση 5,5%, στο Νομό Τρικάλων 5,9% και στο Νομό Καρδίτσας 8,8%. Η νέα αυτή εκλογική πτώση είχε αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να χάσει, ήδη, από τον α΄ γύρο των εκλογών τη Νομαρχία Μαγνησίας και το Δήμο Τρικκαίων, ενώ να κινδυνεύει να χάσει και τις υπόλοιπες νομαρχίες, όπως και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ

Με βάση τα προαναφερθέντα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι στον α΄ γύρο των εκλογών, στη Θεσσαλία, η ΝΔ ενισχύθηκε σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Για να είναι, όμως, ολοκληρωμένο κι επομένως σωστό το συμπέρασμα, θα πρέπει ν' αναφέρουμε ότι στην περιοχή είναι ενισχυμένη και η δύναμη του ΚΚΕ, καθώς οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που υποστήριξε, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, πέτυχαν πολύ θετικά αποτελέσματα. Στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια έλαβαν ποσοστά μεγαλύτερα από τη συνολική δύναμη των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές, ενώ στους τρεις από τους τέσσερις νομούς τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση και με τις νομαρχιακές εκλογές του 1998. Συγκεκριμένα, στο Νομό Μαγνησίας έχουμε αύξηση 4%, στο Νομό Καρδίτσας 3%, στο Νομό Τρικάλων 0,5%, ενώ στο Νομό Λάρισας έχουμε, μεν, υψηλό, σχετικά, ποσοστό - ξεπερνάει το 12,30% - αλλά υπολείπεται εκείνου του εκπληκτικού 19,30% που πέτυχε η ΝΑΣ, με επικεφαλής τον Γ. Πατάκη, στις εκλογές του 1998.

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται, επίσης, η επανεκλογή από τον α΄ γύρο του κομμουνιστή δημάρχου Καρδίτσας, Χρήστου Τέγου, κι άλλων τεσσάρων δημάρχων - τρεις στο Νομό Καρδίτσας κι ένας στη Σκόπελο της Μαγνησίας - όπως και το «πέρασμα» στο β΄ γύρο 12 υποψηφίων δημάρχων, οι 4 στο Νομό Λάρισας και οι 8 στο Νομό Τρικάλων, ενώ σε δεκάδες δήμους της περιοχής οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ ξεπέρασαν το 10%.

Από τη «Σκύλλα» στη «Χάρυβδη»!

Η ηγεσία της ΝΔ θριαμβολογεί για τ' αποτελέσματα των εκλογών στη Θεσσαλία και, γενικότερα, στις αγροτικές περιοχές της χώρας, επιχειρώντας να «περάσει» το μήνυμα ότι ο αγροτικός κόσμος είναι πρόθυμος κι αποφασισμένος να την υπερψηφίσει και στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ανεβάζοντάς τη στην πολυπόθητη κυβερνητική εξουσία.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό καταγράφει τη μεγάλη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν αποτελεί πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές, δε δίνεται σαν προίκα στη ΝΔ.

Το κακό είναι ότι αυτή η λαϊκή δυσαρέσκεια καταγράφεται σε λάθος διεύθυνση, αφού η ψήφος του απογοητευμένου «ΠΑΣΟΚτζή» αγρότη προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε λύνει κανένα πρόβλημα της αγροτιάς κι επιπλέον βοηθάει στην ανακύκλωση του δικομματισμού στη χώρα μας, αμφότερες οι συνιστώσες του οποίου βλάπτουν το ίδιο τα συμφέροντα των αγροτών.

Αυτός ο λανθασμένος τρόπος εκλογικής καταγραφής της λαϊκής δυσαρέσκειας για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική δείχνει ότι τα δυσαρεστημένα λαϊκά στρώματα δεν οδηγούνται πάντα και αυτομάτως σε ριζοσπαστικές ανακατατάξεις συνείδησης και χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν και να ενταθούν στο έπακρο οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους από τα κόμματα του δικομματισμού και τη χειραφέτησή τους από τη λογική των μονόδρομων.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτικός κόσμος θα κάνει τραγικό λάθος αν, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ, πάει στη ΝΔ, γιατί θα πέσει «από τη Σκύλλα, στη Χάρυβδη». Είναι, άλλωστε, φανερό πως η ΝΔ συμφωνεί, και ενίοτε επαυξάνει, με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι αυτή θα εφαρμόζει, ως κυβέρνηση, με στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Ελλάδας και το πέρασμα της γης στα χέρια αγροτοκαπιταλιστών.

Οποιος από τους αγρότες δεν το έχει ακόμα αντιληφθεί, ή το υποτιμά, παρασυρόμενος από το θυμό του για το ΠΑΣΟΚ και από τα κελεύσματα της ΝΔ, που θυμίζουν εκείνα της «Κίρκης», τότε «κακό του κεφαλιού του»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κολιγιές» ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2014-05-03 00:00:00.0)
«Ξύνεται», πάλι, για τη Θεσσαλία (2006-10-31 00:00:00.0)
Αυτο-αποκαλύπτονται... (2006-10-26 00:00:00.0)
«Κρύβει» την πολιτική πίσω από τα πρόσωπα (2006-05-23 00:00:00.0)
Αρωγοί της κυβέρνησης... (2002-09-28 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία στην εκλογική μάχη (2002-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ