Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική μαθητική διαμαρτυρία

Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν χτες ενάντια στον αυταρχικό σχολικό κανονισμό

Από τη χτεσινή μαθητική πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή μαθητική πορεία στη Θεσσαλονίκη
Μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι διευθυντές των σχολείων.

Εκατοντάδες μαθητές, κυρίως των σχολείων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν στη συγκέντρωση και τη συναυλία που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, αλλά και στη μαχητική πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε και κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Συντονιστικού Σχολείων του Κέντρου Θεσσαλονίκης, διαδήλωσαν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου σχολικού κανονισμού και διεκδίκησαν την απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου υποχρεωτικού σχολείου και πραγματοποίηση ενιαίων εκλογών για 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια μέχρι την 1η Νοέμβρη.

Συμμετείχαν συγκροτημένα μαθητές από το 2ο και 17ο Γυμνάσιο, το ΤΕΕ του Δημόκριτου, το 1ο ΕΛ, 2ο ΕΛ, 7ο ΕΛ, 17ο και το 23ο ΕΛ, καθώς και οι συμμαθητές τους από το 3ο και 7ο ΕΛ Καλαμαριάς. Οι μαθητές του 17ου μέσα από το πανό τους κατήγγειλαν την πολιτική συγχωνεύσεων, δηλώνοντας: «Εδώ καράβια χάνονται, δεν έχουμε σχολεία κι αυτοί μας συγχωνεύουνε, για οικονομία». Και όλοι μαζί διαδήλωναν: «Θέλουμε μαζί μας γονείς, καθηγητές, θέλετε δε θέλετε θα βγούμε νικητές».

Η συγκέντρωση των μαθητών πλαισιώθηκε από συναυλία νεανικών μουσικών σχημάτων και πήρε χαρακτήρα γιορτής αγώνα και προαναγγελία των νέων μαζικών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Με τραγούδια και συνθήματα κατήγγειλαν την επιχείρηση της κυβέρνησης να δημιουργήσει σχολεία - αστυνόμους, με προφανή στόχο τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους, μέσα και έξω από το σχολείο. «Σημίτη - Ευθυμίου ακούστε το καλά, ο κανονισμός δεν μπαίνει στα σχολειά», διαδήλωσαν.

Προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσει ο σχολικός κανονισμός, που στην πράξη έρχεται να υποβαθμίσει τα 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια, με στόχο να τους αφαιρέσει το δικαίωμα της αμφισβήτησης και της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή της η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Θεσσαλονίκης Μαρία Ιωαννίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ