Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Β΄ ΓΥΡΟ ΜΕ ΑΚΥΡΟ - ΛΕΥΚΟ
Ψήφος συσπείρωσης και χειραφέτησης

Τη β΄ Κυριακή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην αγωνιστική πολιτική γραμμή, τη γραμμή που αποτυπώθηκε με ψηφοδέλτια στηριζόμενα από το ΚΚΕ ή από ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ-Κομμουνιστική Ανανέωση κ.ά., και στη γραμμή της διαχείρισης, που εκφράστηκε μέσα από τα ψηφοδέλτια που στήριξαν η ΝΔ, ή το ΠΑΣΟΚ, ή ο ΣΥΝ, ή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Δηλαδή, ο λαός βρίσκεται και τη β΄ Κυριακή, σε όλη την Ελλάδα, μπροστά σε δύο γραμμές και στους δήμους και στις νομαρχίες. Μπροστά σε δύο γραμμές, είτε πέρασαν στο δεύτερο γύρο οι αγωνιστικοί συνδυασμοί (ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ-Κομμουνιστική Ανανέωση -οικολογικές κινήσεις-τοπικές προσωπικότητες-κ.ά.), είτε όχι. Η μάχη των εκλογών συνεχίζεται πανελλαδικά και όχι μόνον εκεί που συμμετέχουν αυτοί οι συνδυασμοί. Ετσι, ο αγώνας των κομμουνιστών, απ' τη μία στοχεύει στην υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών, απ' την άλλη στοχεύει στο όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό της λευκής και της άκυρης ψήφου, της συνέχισης, δηλαδή, της καταδίκης των αντιλαϊκών πολιτικών, της διαχείρισης.

Δεν απευθυνόμαστε ως Κόμμα μόνο σε όσους υπερψήφισαν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς. Απευθυνόμαστε και σε εκείνους και εκείνες, που επέλεξαν τους άλλους συνδυασμούς: Ο,τι δεν έκαναν την α΄ Κυριακή, ας το κάνουν τη δεύτερη. Είναι στο χέρι τους, ακόμη και να αλλάξουν το γενικό πολιτικό κλίμα. Ενα πολύ υψηλό ποσοστό λευκής ή άκυρης ψήφου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Θα φέρει το λαό σε καλύτερη θέση την 21η του Οκτώβρη. Τότε, που οι κάλπες θα έχουν κλείσει, οι νέοι ...άρχοντες θα έχουν καταλάβει τους θώκους τους, και η νέα αντιλαϊκή θύελλα θα επέρχεται...

Η λευκή ή η άκυρη ψήφος είναι ψήφος θετική, με βάση το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων. Η επιλογή γίνεται και τη β΄ Κυριακή ανάμεσα σε πολιτικές. Κι όταν αυτές οι πολιτικές, των δύο, συμπίπτουν, τότε ο εργαζόμενος πρέπει να επιλέξει υπέρ εκείνης που απουσιάζει από τα ψηφοδέλτια, αλλά που είναι παρούσα στην πάλη. Οι εκλογές δεν είναι μια ξερή ψήφος. Είναι πρώτα απ' όλα δράση. Είναι πάλη. Και στην πάλη, εκείνο που μετράει πάνω απ' όλα είναι η δύναμη του κινήματος. Αυτό είναι το θετικό μήνυμα της λευκής ή της άκυρης ψήφου. Και δεν είναι ένα απλό μήνυμα...

Κανέναν εργαζόμενο ή άνεργο δεν πρέπει να ενδιαφέρει, αν θα εκλεγούν οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροδεξιάς. Την ίδια πολιτική θα εφαρμόσουν. Την ίδια εφάρμοσαν και στην προηγούμενη τετραετία. Ο Δ. Αβραμόπουλος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ανήκε στο ΠΑΣΟΚ... Απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει ο αγωνιστής υποψήφιος, η ψήφος υπέρ του ενός ή του άλλου είναι ψήφος εναντίον των λαϊκών συμφερόντων. Τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά (στα οποία ποντάρουν ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ) και τα «αντιΠΑΣΟΚ» αντανακλαστικά (στα οποία ποντάρει η ΝΔ) πρέπει να απωθηθούν.

Η πολιτικοποίηση της εκλογικής μάχης, που το ΚΚΕ έκανε, όσο ποτέ άλλοτε, έβαλε στο κέντρο το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την ουσία της πολιτικής που ασκείται υπέρ της πλουτοκρατίας και μέσα από την ΤΑ. Η συσπείρωση δυνάμεων, που συμπαρατάχτηκαν σε αυτή τη βάση, έκανε βήματα σε σύγκριση με το παρελθόν. Η αυξημένη παρουσία της λευκής ή της άκυρης ψήφου θα είναι παραπέρα ώθηση αυτής της συσπείρωσης. Θα είναι μεγάλο βήμα με προοπτική γενικότερης σημασίας, βοήθεια στα ρυάκια που θα δημιουργήσουν το μεγάλο λαϊκό μέτωπο της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης.

Τα στηρίγματα του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα και βάζουν πλάτη στις προβοκάτσιες του ΠΑΣΟΚ. Ενοχλούνται, που το ΚΚΕ και δυνάμεις συνεργαζόμενες μαζί μας αρνούνται να γίνουν συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Απ' την άλλη, οι δυνάμεις της ΝΔ πάνε να αξιοποιήσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση για το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υφαρπάσουν τη λαϊκή ψήφο!

Στα πλαίσια της ενόχλησης (λύσσας) η «ΑΥΡΙΑΝΗ» (χυδαιότατη) καταγγέλλει την Αλέκα Παπαρήγα, ότι έγινε στήριγμα του Καραμανλή!!! Η «ΑΥΓΗ», παρά την πεντακάθαρη θέση του ΚΚΕ, έχει... πληροφορίες (από πού;) ότι το ΚΚΕ συμπράττει υπογείως με τη ΝΔ! Ενώ επικρίνει ταυτόχρονα το ΚΚΕ, που δε βγάζει συμπεράσματα και για το Δήμο Μανταμάδου, ο οποίος πέρασε στη ΝΔ! «Ξεχνώντας», ότι εκεί υπήρξε σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, που, παρ' όλα αυτά, υπερίσχυσαν μόνο με 29 ψήφους διαφορά!!! Κι έπειτα, όταν λέμε στους του χώρου του ΣΥΝ, ότι τα μάτια τους κοιτάζουν προς ΠΑΣΟΚ, τους... συκοφαντούμε!!! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Φλας», και άλλα Μέσα, τα οποία κάνουν ανενδοίαστα λόγο για το ΚΚΕ, που τα «βρήκε» με τη ΝΔ!... Και που, βεβαίως, δεν κρατάει τη φιλοΠΑΣΟΚική και χαμαιλεόντεια προς το λαό στάση του ΣΥΝ, ο οποίος λέει «κατά συνείδηση» (δηλαδή ΠΑΣΟΚ), «με αυτοδιοικητικά κριτήρια» (δηλαδή ΠΑΣΟΚ), «ψήφο στους υποψήφιους ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ» (δηλαδή και πάλι ΠΑΣΟΚ)!...

Καρφί στο μάτι η συσπείρωση που έχει μέτωπο και την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά. Καρφί στο μάτι όποιος βγαίνει από τα τείχη του συστήματος και ανοίγει δρόμο φιλολαϊκό. Αυτή η γραμμή επισύρει την ποινή της επίθεσης!

Αναμενόμενο. Τη δουλιά τους κάνουν και ουδείς ψόγος. Να την κάνουμε, λοιπόν, κι εμείς καλά στις κάλπες. Με άκυρο ή λευκό. Χιλιάδες και χιλιάδες τέτοια ψηφοδέλτια. Οι λαϊκοί αγώνες που έρχονται θα είναι η συνέχεια αυτής της στάσης μαζικής χειραφέτησης και απεγκλωβισμού δυνάμεων από τους δήθεν μονόδρομους της κυρίαρχης πολιτικής.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ δεν μπορούν να το λερώσουν (2010-11-17 00:00:00.0)
... και «πάγιες συμφωνίες»! (2006-10-25 00:00:00.0)
Ακυρο - λευκό στους δήμους που δεν υπάρχουν αγωνιστικά ψηφοδέλτια (2006-10-13 00:00:00.0)
Νέες πρυτανικές αρχές (2000-06-02 00:00:00.0)
Ανοδος της ΔΗΠΑΚ (1998-11-20 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα (1998-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ