Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
«ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ»
ΑντιΚΚΕ εμπάθεια

«Κλαυσίγελος». Αυτή η λέξη έρχεται πρώτη στο νου, διαβάζοντας κανείς μια ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς» και έντονο το στίγμα του Συνασπισμού, η οποία εμπεριέχει τις εκτιμήσεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα. Εκτιμά, λοιπόν, ο «Χώρος» πως «οι δυνάμεις της αριστεράς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να απαντήσουν αποτελεσματικά στην πίεση της πόλωσης και του δικομματισμού».

Λέγοντας αυτό, αναφέρονται φυσικά στο ΚΚΕ, μια και αμέσως μετά επιχειρούν να χτυπήσουν τη συνεργασία του με το ΔΗΚΚΙ, της οποίας το χαρακτήρα προσδιορίζουν ως «ευκαιριακό και σεχταριστικό» και για το λόγο αυτό «δεν έπεισε και μάλιστα σημείωσε υποχώρηση». Απεναντίας, τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού έφεραν «ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, έστειλαν θετικό μήνυμα για μια διαφορετική προοπτική, που μπορεί να ταράξει το δικομματικό τοπίο, ψηφοδέλτια ευρύτερης συνεργασίας» κλπ., κλπ.

Μάταια, φυσικά, θα περίμενε κανείς (αν περίμενε) μια λέξη κριτικής στο Συνασπισμό και τον εκλογικό τυχοδιωκτισμό του, που υπαγόρευσε ευρύτατες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ (οι οποίες, βέβαια, δεν ήταν ούτε ευκαιριακές, ούτε καιροσκοπικές). Αλλωστε, οι του «Χώρου» ξέρουν καλά πως αν δεν παινέψουν το σπίτι τους θα πέσει να τους πλακώσει. Κατά τα άλλα, φταίει το ΚΚΕ που δεν αντιμετωπίστηκε ο δικομματισμός.

Η ΑΚΟΑ

Σε δική της ανακοίνωση, η ΑΚΟΑ επιρρίπτει ευθύνες στις ηγεσίες της αριστεράς, που «δεν μπόρεσαν να υπερβούν τις αγκυλώσεις, τις αμοιβαίες αντιπαλότητες και τους ηγεμονισμούς τους και να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια ευρύτερης δυνατής συνεργασίας», ενώ κάνει λόγο για «επιμέρους συμμαχίες και εκλογικές συνεργασίες ευκαιριακές - προεκλογικές». Δε διευκρινίζεται αν αναφέρεται στις συνεργασίες του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ που ήταν υπεραρκετές σε όλη τη χώρα. Η ΑΚΟΑ καλεί στο 2ο γύρο να ψηφιστούν «τα αυτοτελή αριστερά ψηφοδέλτια, ανεξάρτητα από ποιες δυνάμεις της Αριστεράς τα υποστήριξαν στον 1ο γύρο» και, επίσης, «να σταλεί ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα απόρριψης του δικομματισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ