Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ανοιξαν οι πύλες της κόλασης»

Για «μεγάλη εκστρατεία» μίλησε ο Τζ. Μπους

Associated Press

Η κόλαση, από χθες τα ξημερώματα, «μεταφέρθηκε» στο Ιράκ. Μιάμιση, περίπου, ώρα μετά την εκπνοή του αμερικανικού τελεσιγράφου και ενώ όλα έδειχναν - με βάση και τις διαρροές Αμερικανών επιτελών, ότι η έναρξη της αμερικανικής επίθεσης αναβάλλεται, τουλάχιστον, για ορισμένες ώρες - οι σειρήνες ήχησαν στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα πρώτα πλήγματα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 4.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, ενώ είχε, ήδη, αρχίσει να ανατέλει ο ήλιος στην ιρακινή πρωτεύουσα, που εξαιτίας και των άσχημων καιρικών συνθηκών πίστευε ότι πέρασε αλώβητη την πρώτη δύσκολη νύχτα. Οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονται στα ανατολικά και νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας. Κάποιες πηγές υποστήριζαν ότι επλήγησαν ορισμένα από τα προεδρικά μέγαρα και κάποιες άλλες ότι επλήγησαν στρατηγικοί στόχοι ή ίσως και σημεία που η αμερικανική πλευρά είχε πληροφορίες ότι κρύβονται υψηλόβαθμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Εκτοτε, οι σειρήνες ηχούσαν επί ώρες, ενώ ο ήχος από τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας ήταν ακατάπαυστος, τουλάχιστον στην ιρακινή πρωτεύουσα. Το πρακτορείο «Ρόιτερ» μετέδιδε ότι λίγα λεπτά μετά τον ήχο των πρώτων εκρήξεων, ο κρατικός ραδιοσταθμός της Βαγδάτης μετέδιδε, στην αραβική γλώσσα, το προπαγανδιστικό πρόγραμμα που εκπέμπεται από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα με χαρακτηριστική την έκφραση «ήρθε επιτέλους η ώρα της απελευθέρωσης». Επίσης, ορισμένες πηγές υποστήριζαν ότι ταυτόχρονα με τη Βαγδάτη, πλήγματα δέχονταν και άλλες περιοχές σε όλη την ιρακινή επικράτεια.

Οι μάχες, βέβαια, είχαν ξεκινήσει αρκετές ώρες νωρίτερα, όταν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι άνδρες των αμερικανικών και βρετανικών ειδικών δυνάμεων, και συγκεκριμένα της αμερικανικής δύναμης «Δέλτα» και της βρετανικής SAS, είχαν προσεγγίσει την πόλη Βασόρα. Παράλληλα, από χτες το πρωί, αδιάκοπο ήταν το σφυροκόπημα των ιρακινών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστοιχιών, καθώς και των κέντρων πληροφοριών της ιρακινής αεράμυνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων», στο πλαίσιο ευρείας βοηθητικής επιχείρησης, που στόχευε στην εξάλειψη τυχόν κινδύνων για την έναρξη της μεγάλης επίθεσης.

Το διάγγελμα του μεγάλου εγκλήματος

«Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις μιας μεγάλης εκστρατείας» χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια του έκτακτου ολιγόλεπτου διαγγέλματός του, τα πρώτα πλήγματα που σημειώθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλα σημεία της ιρακινής επικράτειας, λίγο πριν τα ξημερώματα, χτες, ώρα Βαγδάτης. Μετά από μιάμιση, περίπου, ώρα αναμονής και αμφιβολίας και ενώ τα σενάρια που μιλούσαν για, τουλάχιστον, 24ωρη αναβολή της στρατιωτικής επίθεσης κέρδιζαν έδαφος, ο Τζορτζ Μπους, έχοντας αφήσει να παρέλθει μισή ώρα από το πρώτο πλήγμα στη Βαγδάτη, απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι στην «μεγάλη εκστατεία λαμβάνει μέρος μια συμμαχία 25 χωρών» και ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα υπηρετούν, ήδη, και στην πράξη τις αξίες και τους στόχους της χώρας μας». Ο Τζ. Μπους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, ο «Σαντάμ Χουσεΐν έχει τοποθετήσει μεγάλο μέρος του οπλισμού του γύρω και μέσα σε αστικά κέντρα, έτσι ώστε να προκληθούν πολλά θύματα ανάμεσα σε αμάχους» και έσπευσε να διαβεβαιώσει «τους λαούς των συμμάχων μας ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απώλειας αθώων πολιτών».

Για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε προς τον ιρακινό λαό «που θα απελευθερωθεί», τονίζοντας ότι «θα αναγνωρίσει τη γενναιότητα και το θάρρος» και επανέλαβε προς τους Ιρακινούς ότι «στόχος των επιχειρήσεων είναι αποκλειστικά και μόνο το ιρακινό καθεστώς». Επίσης, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τις αυξανόμενες ανησυχίες περί απωλειών στις γραμμές των αμερικανο-βρετανικών στρατευμάτων, ο Τζ. Μπους εξέφρασε την ελπίδα ότι... «όλες οι αμερικανικές οικογένειες, το συντομότερο δυνατόν, θα υποδεχθούν πάλι τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα, αφού θα έχει επιτελεστεί το έργο τους. Υπάρχει βαθιά συνείδηση της σημαντικής απειλής που θα αντιμετωπίσουμε, καθώς και των δυσχερειών, συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, αλλά οι προσπάθειές μας θα είναι νικηφόρες και θα περάσουμε αυτή τη δοκιμασία προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ