Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Στην τύχη τους οι ζωές των Ελλήνων ναυτεργατών

Στην τύχη τους αφήνονται οι ζωές των Ελλήνων ναυτεργατών που αυτή τη στιγμή ταξιδεύουν σε εμπόλεμες ζώνες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των ναυτεργατών που ταξιδεύουν στον Περσικό Κόλπο, όταν εδώ και 6 μήνες έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την αποφυγή των... επιπτώσεων του πολέμου σε βάρος του εφοπλιστικού κεφαλαίου! Απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τους ναυτεργάτες αποτελούν οι χτεσινές εξωφρενικές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ειδικότερα, ο υπουργός ομολόγησε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καν προσδιοριστεί οι εμπόλεμες ζώνες! Και αυτή η καθυστέρηση δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, για τους ναυτεργάτες που ταξιδεύουν σε αυτές τις ζώνες, ισχύουν ειδικά μέτρα προστασίας, όπως είναι οι ειδικές Συλλογικές Συμβάσεις, που για τους εφοπλιστές σημαίνουν μερικά ψίχουλα παραπάνω είτε σε μισθούς και επιδόματα είτε στον επαναπατρισμό των ναυτεργατών και άλλα. Σε αυτό ακριβώς οφείλεται και το γεγονός ότι η Επιτροπή «Διαχείρισης Κρίσης για το Ιράκ», η οποία έχει συσταθεί ακριβώς για να εξετάσει το εύρος της θαλάσσιας πολεμικής ζώνης, τη σύναψη ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για όσους ναυτεργάτες ταξιδεύουν σε αυτές τις ζώνες και τον επαναπατρισμό τους, θα... συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα! Και βέβαια στη συνέχεια «θα» εισηγηθεί στον υπουργό και αυτός με τη σειρά του «θα» αποφασίσει!

Ο υπουργός φρόντισε να δώσει και μια... γεύση των αποφάσεων που θα ληφθούν. Ετσι, απέναντι στο αίτημα των ναυτεργατών να χαρακτηριστεί η ευρύτερη ζώνη του Περσικού Κόλπου πολεμική και ενώ η ελληνική πρεσβεία στο Κουβέιτ έχει ήδη κλείσει και οι υπάλληλοι επαναπατρίζονται, ο υπουργός είπε για τα ελληνικά πληρώματα που ταξιδεύουν εκεί: «Εάν δηλαδή γίνουν εχθροπραξίες και είναι στη Βαγδάτη, τι δουλιά έχει ένα πλοίο που είναι στη Σαουδική Αραβία ή στο Κουβέιτ ή στο Ιράν»! «Επομένως - συνέχισε - πλοία τα οποία είναι στον Περσικό Κόλπο σε άλλες χώρες θα κριθεί από την ίδια την εξέλιξη των γεγονότων αν είναι σε πολεμική περιοχή, ή όχι»! Με άλλα λόγια δηλαδή, όταν θα έχουμε τους πρώτους νεκρούς ναυτεργάτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ