Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΟΥΡΑΓΟΙ ΚΑΙ «ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ»

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ Η ΕΥΡΩ-ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ: «Σ' ένα ιδιαιτέρως ρευστό περιβάλλον, όπου οι παραδοσιακές ισορροπίες τείνουν ν' ανατραπούν, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σταθμίσει τα ειδικά προβλήματα ασφαλείας, δεδομένου ότι είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αντιμετωπίζει τέτοια. Εκτός από το ανοιχτό μέτωπο στο Αιγαίο και στην Κύπρο, υπάρχει και το ασταθές τοπίο στα βόρεια σύνορά της. Με άλλα λόγια, δεν έχει την πολυτέλεια να πορευτεί αποκλειστικά με βάση τη σκοπιμότητα της ευρωπαϊκής χειραφέτησης και ενοποίησης». (Από το κύριο άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»)

ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ...«Η ελληνική προεδρία της ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο απ' όσα ήδη έκανε, δεδομένου ότι ορισμένα κράτη - μέλη εκδηλώθηκαν από την αρχή υπέρ του πολέμου με τη γνωστή "επιστολή προδοσίας των 5" εναντίον της "κοινής θέσης", που μόλις είχαν υπογράψει... Η μόνη λύση για την κοινή εξωτερική πολιτική θα ήταν ανάλογη προς εκείνη που υιοθετήθηκε για το ευρώ. Ετσι θα μπορούσε η πλειοψηφία των χωρών της Ενωσης που σέβεται τις αρχές της, να έχει δική της κοινή εξωτερική πολιτική, χωρίς συμβιβασμούς και υποταγή στις αξιώσεις της υπερατλαντικής αυτοκρατορίας». (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»)

ΔΙΛΗΜΜΑ - ΑΛΛΟΘΙ: «Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πια περιθώρια μετάθεσης του προβλήματος για άλλο, καταλληλότερο χρόνο, αλλά εδώ και τώρα οφείλουν (σ.σ. οι ηγέτες της ΕΕ) να επωμιστούν τις ευθύνες τους και ν' απαντήσουν αν φιλοδοξούν τελικά να καταστήσουν την Ευρώπη μια μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη ή αν θα αρκεστούν σ' αυτό που σήμερα είναι: Μια θλιβερή κι ανίσχυρη ουραγός των αμερικανικών διαθέσεων». (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»)

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ...: «Ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει ένας πόλεμος, το πιθανότερο είναι να έχει επιπτώσεις πολύ πέραν της Βαγδάτης, ή και της Μέσης Ανατολής. Πράγματι, ορισμένοι από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Μπους κατ' ιδίαν χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ ως το πραγματικό και οριστικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου... Η απόφαση του Προέδρου Μπους να προχωρήσει σχεδόν μόνος του απειλεί να υποβαθμίσει τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και το ΝΑΤΟ στο επίπεδο της ασχετοσύνης.(«ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΖΟΥΡΝΑΛ» -«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ