Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σας... ευχόμαστε μια σύντομη σφαγή

Προκλητική εμφάνιση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος, αναπαράγοντας την αμερικανική προπαγάνδα, εύχεται ένα σύντομο πόλεμο και λύση του «προβλήματος Σαντάμ», έστω και πολεμική, το συντομότερο δυνατόν

Eurokinissi

Πρόκληση σε όλο τον φιλειρηνικό κόσμο αποτελεί η κυνική... ευχή του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για «σύντομο πόλεμο», ο οποίος εμφανίστηκε χτες ως πλασιέ των σεναρίων της αμερικανικής προπαγάνδας μετά την παρακολούθηση άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας στην 111 Πτέρυγα Μάχης στο Βόλο.

«Εφόσον, είπε, ο πόλεμος δεν κρατήσει πολύ και αυτό είναι η ελπίδα όλων μας και για λόγους ανθρώπινων ζωών, αλλά και για λόγους γενικότερων επιπτώσεων, νομίζω ότι οι επιπτώσεις δε θα είναι σημαντικές ούτε στην οικονομία ούτε γενικότερα». Για να συμπληρώσει: «Ο πόλεμος είναι κάτι το οποίο περικλείει πάρα πολλούς κινδύνους και αβεβαιότητες. Υπάρχει ασφαλώς και το ενδεχόμενο ενός σύντομου πολέμου και όλοι ευχόμαστε ένα σύντομο πόλεμο για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα για να περιορίσουμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και είναι το πιο σημαντικό αυτό - αυτό είναι το πιο δραματικό κόστος του πολέμου - αλλά και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Και τέτοιος σύντομος πόλεμος θα μπορούσε να εξελιχθεί, θα μπορούσε να είναι μία πραγματικότητα, να είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο στο μέτρο που η στρατιωτική ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συντριπτική, δεν υπάρχει θέμα υπεροχής, σαφούς υπεροχής».

Και αναπαράγοντας τις αγωνίες των Αμερικανών, είπε:

«Ενας άλλος κίνδυνος είναι τα ενδεχόμενα όπλα ύστατης στιγμής που πιθανόν να διαθέτει ο Σαντάμ Χουσεΐν και με τα οποία θα μπορέσει να πλήξει γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής. Ενας τρίτος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο αντάρτικου μέσα στις πόλεις, εάν πετύχει πάλι ο Σαντάμ Χουσεΐν να κινητοποιήσει λαϊκές δυνάμεις ευρύτερες οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν μια τέτοια ένοπλη πάλη μέσα στις πόλεις. Ολα λοιπόν αυτά είναι σοβαρά ενδεχόμενα. Κίνδυνοι υπαρκτοί. Και θα δούμε στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες εάν θα υλοποιηθούν ή όχι. Ευχόμαστε να μην υλοποιηθούν και όπως είπα και προηγουμένως, ευχή όλων μας πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος αυτού, έστω και πολεμική, το συντομότερο δυνατόν, να περιοριστούν οι ανθρώπινες και οι ευρύτερες επιπτώσεις».

Αναφορικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει «συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις» και ότι η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» που βρίσκεται στον Περσικό «δε μετέχει σε επιχειρήσεις», αλλά «συμμετέχει στο γενικότερο αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος περιλαμβάνει την Αλ Κάιντα ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και σε καμία περίπτωση άμεσα ή έμμεσα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διεξαγωγή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων». Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Ελληνες πιλότοι να πάνε στον Περσικό στα πλαίσια ΝΑΤΟικών ασκήσεων.

Υποστήριξε ακόμα ότι «δεν έχουμε δώσει καμία έγκριση για καμία - ας το πω - στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος». Ομως «στο μέτρο που υπάρχουν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και σε ΝΑΤΟικό επίπεδο, όπως όλες οι χώρες και η Γαλλία και η Ιταλία και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουμε στους Οργανισμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούμε εκεί να απαγορεύσουμε τη λειτουργία των συμφωνιών αυτών, όπως προβλέπεται στο τμήμα αυτών των συμφωνιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ