Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΟΥΛΗ
Να ασχοληθεί επί της ουσίας με την επικείμενη επέμβαση

Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στον πόλεμο, ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Αυτό που προέχει σήμερα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι να συνταυτιστεί με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού και να ασχοληθεί με το πώς θα σταματήσει κάθε διευκόλυνση της χώρας μας στην επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ.

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος σε παρέμβασή του στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τη σύσταση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Η συζήτηση επισκιάστηκε εκ των πραγμάτων από τις εξελίξεις στο Ιράκ και ο Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι ήδη το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση την πραγματοποίηση προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο, στην οποία να πάρουν το λόγο και οι βουλευτές, αφού έχει ήδη προηγηθεί η υπογραφή κειμένου 112 βουλευτών κατά του πολέμου στο Ιράκ. Υπενθύμισε ότι ανάλογες συζητήσεις ήδη γίνονται σε άλλα Κοινοβούλια, όπως της Τουρκίας ή της Αγγλίας και είπε ότι φοβάται πως η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά θα περιφρονήσει τη Βουλή.

Μπροστά στον επικείμενο άδικο και παράνομο πόλεμο, κάθε κόμμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση βοηθάει σ' αυτήν την παρανομία, αφού τη διευκολύνει με τη βάση της Σούδας, με το καράβι που έχει στον Περσικό και με τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα που απογειώνονται από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση, τόνισε, θα βάψει τα χέρια της με αίμα, όπως το έκανε και στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και γι' αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει κάθε διευκόλυνση σε αυτόν τον παράνομο πόλεμο που τσαλαπατάει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Υπενθύμισε δε ότι ακόμα και αυτή η συμφωνία για τη βάση της Σούδας στο προοίμιό της έχει αναφορά στις θέσεις και τις αρχές του ΟΗΕ που σήμερα τσαλαπατιούνται.

Στο ίδιο μήκος κύματος η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι η συζήτηση για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής δεν πρέπει να ξεφεύγει από τη συγκυρία, την ίδια στιγμή που οι προθεσμίες ήδη εκπνέουν. Συζητάμε είπε για το Συμβούλιο σε μια εποχή που θεσμοθετημένα όργανα διεθνή όπως ο ΟΗΕ έχουν τιναχτεί στον αέρα και υπογράμμισε ότι οι αντιδράσεις του ΚΚΕ στην ίδρυση του Συμβουλίου δεν έχουν αλλάξει.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος στην ομιλία του προσπάθησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική στάση, λέγοντας γενικώς και αορίστως ότι είναι υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου, αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις διευκολύνσεις που δίνει η χώρα μας στον πόλεμο.

Την ενημέρωση τουλάχιστον των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ η ΝΔ εμφανίστηκε με τον εισηγητή της Μ. Λιάπη να κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών ότι διατυπώνει «απροκάλυπτα φιλοατλαντικές απόψεις μακράν της ευρωπαϊκής πλειοψηφούσας γραμμής» και υπηρετεί «αμετανόητα αλλότριες σκοπιμότητες». Ομως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Μολιβιάτης εμφανίστηκε καταφανώς φιλοαμερικανός, λέγοντας ότι το θέμα τώρα πλέον είναι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Η Μ. Δαμανάκη από τη μεριά της είπε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να υπάρξει ενιαία εξωτερική πολιτική στην ΕΕ, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι μία τέτοια ενιαία πολιτική το πιθανότερο είναι ότι θα είναι και αυτή ιμπεριαλιστική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ