Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός στους δρόμους!

Την ανάγκη ανάπτυξης της αντιπολεμικής δράσης με κάθε πρόσφορη μορφή πάλης προέταξε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

Σαφέστατο κάλεσμα να γίνει «Ολη η Ελλάδα μια φωνή, κατά του παράνομου πολέμου και της εγκληματικής ελληνικής συμμετοχής. Ενα τεράστιο γήπεδο διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, ο λαός στους δρόμους», απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τον βάρβαρο, παράνομο πόλεμο κατά του Ιράκ και την ελληνική συμμετοχή, τονίζοντας με έμφαση πως: «Τώρα μετράει η δράση, η καθολική αντίδραση με κάθε πρόσφορη ενέργεια και μορφή πάλης».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι μόνο βάρβαρος και παράνομος, δεν είναι απλά ο πρώτος πόλεμος του 21ού αιώνα, όπως λέγεται, αλλά είναι ο πρώτος πόλεμος που πραγματοποιείται στα πλαίσια του προληπτικού χτυπήματος και πως «αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν αντιδράσουν όλοι οι λαοί, θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο κατά του άξονα του κακού, που περιλαμβάνει προληπτικά 60 χώρες!».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέτρεψε με την ευκαιρία των σημερινών εξελίξεων: «Ας σκεφθούμε όλοι, ποιος είχε συμφέρον, ποιος αξιοποίησε το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001;», ένα ερώτημα που το ΚΚΕ είχε θέσει και τότε, με αποτέλεσμα να βάλλουν εναντίον του πολλοί.

Ακολούθως απαρίθμησε μια σειρά από λόγους για τους οποίους ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχτεί κανένα μέτρο λιτότητας, περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά αντίθετα πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του σε μισθούς και συντάξεις, σε κοινωνικές παροχές. Οι λόγοι αυτοί είναι: «Επειδή, ο πόλεμος είναι παράνομος, επειδή γίνεται για τα αιματοβαμμένα κέρδη της πλουτοκρατίας. Επειδή, οι χώρες της ΕΕ, που δεν τον ήθελαν για λόγους δικών τους συμφερόντων, δεν πήραν όλα τα μέτρα για να τον αποτρέψουν, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μέτρα απομόνωσης των ΗΠΑ, να αποτρέψουν τη χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών εδαφών και εναέριου χώρου για την πραγματοποίησή τους. Επειδή, αντί να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους προς τις ΗΠΑ, παζάρευαν μαζί της τη μεταπολεμική οικοδόμηση του ΙΡΑΚ, τις επενδύσεις τους, ροκανίζοντας το χρόνο υπέρ του πολέμου. Παράδειγμα η Γαλλία, που λίγες ώρες πριν την έκρηξη του πολέμου δηλώνει ότι θα αλλάξει στάση, αν αποδειχθεί ότι ο Σαντάμ έχει χημικά όπλα. Που σημαίνει ότι θα συμμορφωθεί με ό,τι θα ισχυριστούν οι ΗΠΑ εισβάλλοντας στο Ιράκ!».

Υπόλογη η ελληνική κυβέρνηση

Η Αλ. Παπαρήγα στηλίτευσε τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολιτικά και ηθικά υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό» κι αυτό γιατί «ενώ παραδέχεται ότι ο πόλεμος είναι παράνομος, ισχυρίζεται ότι δε συμμετέχει αν και έχει παραδώσει γην και ύδωρ στις ΗΠΑ, έχει δώσει όχι μόνο ό,τι της ζήτησαν αλλά και ό,τι δεν της ζήτησαν. Ελληνικά εδάφη, λιμάνια και όλος ο εναέριος χώρος είναι παραδομένος στο βάρβαρο και παράνομο πόλεμο».

«Δεν μπορεί - σημείωσε - ο ελληνικός λαός να ανέχεται η Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο και ορμητήριο του Πενταγώνου, και οι ελληνικές ενοπλες δυνάμεις σε τμήμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».

Σε «Ανυπακοή και απειθαρχία» κάλεσε η Αλ. Παπαρήγα: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να κηρύξει την ανυπακοή στις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις» συμπλήρωσε κι αυτό για τρεις βασικούς λόγους:

1. Γιατί ενώ του είπαν ότι είναι αμυντικές, αποκαλύπτεται ότι είναι επιθετικές. Ολες οι κυβερνήσεις ως τώρα υποστήριξαν ότι οι συμβάσεις με τις ΗΠΑ και γενικά όλες οι διεθνείς συμβάσεις, ήταν για αμυντικούς λόγους. Βεβαίως έλεγαν ψέματα, εμείς το είχαμε αποκαλύψει, είναι τώρα όμως ευκαιρία να πουν στον ελληνικό λαό τι έκαναν και γιατί. Πρέπει να πληρώσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις συμβατικές υποχρεώσεις με τις οποίες αλυσόδεσαν το λαό.

2. Γιατί δεν έχεις υποχρέωση να συμμορφώνεσαι προς συμβατικές υποχρεώσεις που έχεις υπογράψει με αυτούς που είναι παράνομοι και αθετούν τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και την ίδια τη συμφωνία 1441.

3. Θα ήταν νόμιμος ο πόλεμος μόνο αν το Ιράκ έκανε εισβολή στις ΗΠΑ.

«Από τη στιγμή που ο πόλεμος ανακοινώνεται, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν μπορεί κανείς να πιστέψει σε αποδείξεις που θα επιστρατεύσουν οι εισβολείς», επισήμανε και επανέλαβε: «Απειθαρχία: Στις συμβατικές υποχρεώσεις με τον υπ' αριθμόν 1 τρομοκράτη, τις ΗΠΑ. Απειθαρχία προς τον πρώτο τη τάξει κατασκευαστή δολοφονικών όπλων και αερίων, τον πρώτο τη τάξει πωλητή. Ανυπακοή στις ΗΠΑ που έχουν στηρίξει και ανεβάσει αντιδραστικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. Απειθαρχία στις ΗΠΑ που υπονόμευσαν δημοκρατικές και λαϊκές κυβερνήσεις».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε πως το ΚΚΕ:

Διεκδικεί: Αμεση σύγκληση της Βουλής, συζήτηση για την ελληνική συμμετοχή και έκφραση της πολιτικής βούλησης όλων των κομμάτων. Το θέμα της συζήτησης να είναι αν θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις ή όχι.

Καταδικάζει: Τη στάση της ΝΔ που φαινομενικά πατάει σε δύο βάρκες, ενώ στηρίζει την κυβέρνηση στη συμμετοχή στον πόλεμο. Δε μας έχει πείσει ότι θα έκανε κάτι το διαφορετικό.

Εκτιμά: Οτι ο ΣΥΝ πρέπει να διευκρινίσει τη θέση του. Ναι μεν είναι αντίθετος με την ελληνική συμμετοχή, δεν ξεκαθαρίζει όμως αν αυτή πρέπει να διακοπεί μονομερώς από την Ελλάδα ή αν αυτό το συναρτά με τη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και προ παντός της ΕΕ.

Οι λαοί να αρνηθούν να στρέψουν τα όπλα κατά άλλων λαών

«Αντιστεκόμαστε - τόνισε - στην εκστρατεία εκφοβισμού και στην κινδυνολογία. Ποτέ άλλοτε οι ΗΠΑ, ο ιμπεριαλισμός, η ΕΕ δεν ήταν τόσο εκτεθειμένοι στα μάτια των λαών.

Ακριβώς τώρα χρειάζεται καθαρό μυαλό, τόλμη και θάρρος, αποφασιστικότητα, χειραφέτηση από τη μοιρολατρία.

Αν σ' αυτόν τον πόλεμο κερδίσει η πείρα, η συνείδηση και το θάρρος των λαών, τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός για μια γενική αντεπίθεση. Θα έχουμε κάνει ένα αποτελεσματικό βήμα στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι τον πόλεμο τον κερδίζουν τα όπλα ξεχνάνε ότι τα όπλα τα χειρίζονται οι άνθρωποι, οι λαοί. Και τα πιο σύγχρονα όπλα θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά μπροστά στο όπλο της λαϊκής πλειοψηφίας.

Αν οι λαοί αρνηθούν να στρέψουν τα όπλα κατά άλλων λαών, τότε ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών θα γίνει μπούμερανγκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ