Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Από τις 11 το πρωί διαρκείς μαχητικές διαδηλώσεις

Στις 4 μ.μ. παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου ο λαός και η νεολαία θα κατευθύνονται με πορείες από τοπικές συγκεντρώσεις

Για άλλη μια φορά ο λαός και η νεολαία θα κατευθυνθούν με πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Για άλλη μια φορά ο λαός και η νεολαία θα κατευθυνθούν με πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Λαϊκός αντιπολεμικός συναγερμός έχει ήδη ηχήσει σε όλη τη χώρα, λίγες ώρες μετά τη λήξη του πολεμικού τελεσιγράφου των ΗΠΑ και καθώς οι φονικοί πύραυλοι και βόμβες των εισβολέων σκορπούν τον όλεθρο και το θάνατο στο Ιράκ.

Η πρώτη βόμβα πυροδότησε ουσιαστικά και την έναρξη ενός γύρου κινητοποιήσεων, που θα διαρκέσουν ολόκληρη τη σημερινή, πρώτη μέρα του πολέμου, και θα αποτελέσουν την πρώτη μαζική δυναμική αγωνιστική απάντηση του ελληνικού λαού στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Στόχος, όλη η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια απέραντη διαδήλωση διαρκείας, ολόκληρος ο «ελληνικός λαός να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της ειρήνης στα χέρια του, να κλιμακώσει τον αντιπολεμικό αγώνα», όπως τονίζει στο κάλεσμα παγκινητοποίησης που απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Και να το πράξει με κάθε πρόσφορο τρόπο και ενέργεια, με το να «βγουν στους δρόμους, να περικυκλώσουν τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Ισπανίας, να προκηρύξουν γενική απεργία κατά του πολέμου», όπως σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, εργάζονται, ήδη, πυρετωδώς μια σειρά από αγωνιστικές λαϊκές δυνάμεις παντού, σε συνοικίες, εργοστάσια, γραφεία.

Στην Αθήνα, η πρώτη διαδήλωση έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος κι από εκεί με πορεία θα κατευθυνθεί στην αμερικάνικη πρεσβεία. Μία ώρα πριν, στις 10 π.μ., οι Πειραιώτες καλούνται σε συγκέντρωση στον ηλεκτρικό σταθμό στο λιμάνι.

Στα σχολειά, επίσης, από την έναρξη του ωραρίου, μαθητές και καθηγητές προσανατολίζονται σε ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που θα ξεκινούν από συζητήσεις για τον πόλεμο και θα φτάνουν σε επιτόπου αποφάσεις για άμεση συμμετοχή στις υπό εξέλιξη κινητοποιήσεις.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται για τους εργασιακούς χώρους, όπου ήδη γίνονται δεκάδες περιοδείες, προγραμματίζονται συνελεύσεις «μάχης» για λήψη απόφασης για άμεση συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Η δραστηριότητα αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη πάρει απόφαση για απεργία την πρώτη μέρα του πολέμου.

Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν παρθεί από τους επαγγελματοβιοτέχνες για κλείσιμο των μαγαζιών.

Η εικόνα που διαμορφώνεται μέσα από τις εκατοντάδες αποφάσεις που παίρνονται, δείχνει ότι στη διάρκεια όλης της πρώτης μέρας, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα γίνονται συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, απ' όπου θα ξεκινούν πορείες οι οποίες στις 4.00 το απόγευμα θα συγκλίνουν στην αμερικάνικη πρεσβεία, έξω από την οποία, επί της ουσίας, θα έχει στηθεί μια διαρκής αντιπολεμική «κατασκήνωση».

Αγωνιστικές αποφάσεις

Στον εργατικό χώρο οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις, που μετά από τη σχετική έκκληση του ΠΑΜΕ έχουν πάρει απόφαση κήρυξης 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου και η οποία βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους είναι, μέχρι στιγμής, οι εξής:

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Θεάματος και Ακροάματος και τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Γιαννιτσών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κιλκίς, Λασηθίου, Λευκάδας, Μεγάρων, Νάουσας, Σάμου, Πάτρας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Λευκάδας, Κέρκυρας. Επίσης, την απόφαση συνυπογράφουν πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων.

  • Την κήρυξη απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου αποφάσισε και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΕΚΟ ΑΒΕΕ και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
  • Το Συντονιστικό των Σωματείων των Εργαζομένων και των Επιτροπών Αγώνα στους ΟΤΑ καλεί τα σωματεία να διατρανώσουν την αντίθεσή τους ενάντια σ' αυτόν το φονικό πόλεμο με 24ωρες απεργίες και κάθε άλλη πρόσφορη απεργιακή μορφή την πρώτη μέρα του πολέμου.
  • Με ομόφωνη απόφασή της, η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής κηρύττει 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα του πολέμου και καλεί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την πρώτη βόμβα όλοι στους δρόμους (2003-03-18 00:00:00.0)
Ολα τα σφυριά βαράνε: Απεργία στις 21 Μάρτη (2003-03-13 00:00:00.0)
Μέτρα για την επιτυχία της απεργίας (2003-03-08 00:00:00.0)
Αναγκαία η ενιαία απάντηση στην ιδιωτικοποίηση (2002-11-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικά μποφόρ στον Πειραιά (1998-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ